Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 22:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Το χρέος τους ξεπέρασε τα 30 τρισ.δολάρια για πρώτη φορά

ΗΠΑ: Το χρέος τους ξεπέρασε τα 30 τρισ.δολάρια για πρώτη φορά

Ενα σημαντικό ορόσημο ξεπέρασε το εθνικό χρέος των ΗΠΑ, καθώς ανέρχεται τώρα πάνω από τα 30 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 

Ο κρατικός δανεισμός εκτινάχθηκε στα ύψη στη διάρκεια της πανδημίας καθώς η Ουάσιγκτον προχώρησε σε άνευ προηγουμένου δαπάνες για να προστατεύσει την οικονομία από την κρίση της Covid 19. Το εθνικό χρέος αυξήθηκε περίπου κατά 7 τρισ.δολάρια από τα τέλη του 2019. 

Είναι αδύνατον ωστόσο να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο πολύ χρέος θεωρείται υπερβολικά υψηλό και οι οικονομολόγοι παραμένουν διηρημένοι ως το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Ωστόσο, η αύξηση του χρέους πάνω από το ορόσημο των 30 τρισ.δολαρίων λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το κόστος δανεισμού βαίνουν αυξανόμενο. H Fed σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρώτη σειρά επιτοκιακών αυξήσεων από το 2015, με την αύξηση του κόστους δανεισμού να καθιστά πιο δύσκολη την χρηματοδότηση του τεράστιου χρέους. 

Η BofA έχει προειδοποιήσει για σημαντικό κίνδυνο συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας. «Δεν σημαίνει μόνο ότι θα έχουμε βραχυπρόθεσμη κρίση, σημαίνει ότι θα γίνουμε και πιο φτωχοί σε μακροπρόθεσμη ορίζοντα», σημειώνει ο Ντέιβιντ Κέλι, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management. Μόνο το έντοκο κόστος προβλέπεται να ξεπεράσει τα 5 τρισ.δολάρια την επόμενη 10ετία και θα εκπροσωπήσει το ήμισυ των ομοσπονδιακών εσόδων έως το 2051, σύμφωνα με τον Peter G.Peterson Foundation.

H ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει τώρα περίπου 8 τρισ.δολάρια σε ξένους και διεθνείς επενδυτές, με επικεφαλής την Ιαπωνία και την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων σε Κίνα και Ιαπωνία, που είναι οι πιστωτές μας, σημειώνει ο παραπάνω οργανισμός. 

Το συνολικό υπό διαπραγμάτευση χρέος διαμορφωνόταν στα 9,2 τρισ.δολάρια το Δεκέμβριο του 2007, τη στιγμή που άρχιζε η Μεγάλη Ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το εθνικό χρέος ανήλθε στα 20 τρισ.δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες CNNMoney.com

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News