Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 08:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Google γίνεται ξανά εταιρεία του «λαού» – Split στη μετοχή 1 προς 20 

Η Google γίνεται ξανά εταιρεία του «λαού» – Split στη μετοχή 1 προς 20 

Αλλαγή πλεύσης αναφορικά με τη σύνθεση των μετόχων της επιχειρεί η Alphabet, μητρική της Google, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες θα κάνει split στη μετοχή της, η αξίας της οποίας μετά το χθεσινό κλείσιμο βρίσκεται στα 2.557,57 δολάρια. 

Η αναλογία του split θα είναι 1 προς και κάθε υφιστάμενος μέτοχος για μία μετοχή θα λαμβάνει 20 καινούργιες. Με τον τρόπο αυτό η τιμή της μετοχής θα διαιρεθεί διά του είκοσι κι έτσι θα κατασθεί ξανά προσιτή για τους επενδυτές με περιορισμένο προϋπολογισμό, για τους οποίους τα τωρινά επίπεδα της μετοχής είναι τουλάχιστον απαγορευτικά.

«Ο λόγος για το split είναι για να κάνουμε τις μετοχές περισσότερο προσβάσιμες», ανέφερε η επικεφαλής για τα οικονομικά της εταιρείας, Ρουθ Πόρατ. «Θεωρούμε ότι έχει λογική να κάνουμε κάτι τέτοιο». 

Η Google γίνεται ξανά εταιρεία του «λαού» – Split στη μετοχή 1 προς 20 -1

Μετά το «σπάσιμο» της μετοχής η τιμή της θα πέσει στα 138 δολάρια, ένα επίπεδο το οποίο σαφώς και θα φέρει ξανά πίσω στη μετοχική σύνθεση της τεχνολογικής εταιρείας τους μικροεπενδυτές, ή αλλιώς τους επενδυτές λιανικής. Σε αυτή την τιμή τελευταία φορά η μετοχή βρέθηκε το 2005.  

Το split στις μετοχές είναι μια τάση η οποία ποτέ δεν έφυγε από τη Wall Street, αν και κατά καιρούς μπορεί να μην έκανε την εμφάνισή της για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

Το 2019 μόλις δύο τέτοιες κινήσεις είχαν γίνει, ωστόσο το 2020 έκαναν split στις μετοχές τους οι Apple και Tesla. 

Επί του παρόντος, μόλις επτά μετοχές του δείκτη S&P 500 διαπραγματεύονται άνω των 1.000 δολαρίων, με αυτή της Amazon να έχει υπερβεί τα 3.000 δολάρια. Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει να κάνει split στη μετοχή του από το 1999.

Στο μεταξύ χθες η Alphaber, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της τόσο για το δ΄ τρίμηνο του 2021, όσο και για το σύνολο της χρονιά, με τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται κατά 41% σε σχέση με το 2020 και να διαμορφώονται στο ρεκόρ των 258 δισ. δολαρίων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News