Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 20:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αχαρτογράφητα νερά η αμερικανική αγορά εργασίας

Σε αχαρτογράφητα νερά η αμερικανική αγορά εργασίας

Ιστορική χρονιά απεδείχθη και επίσημα το 2021 για την αμερικανική αγορά εργασίας, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Το νούμερο του Δεκεμβρίου που είναι λίγο χαμηλότερο από τον αριθμό – ρεκόρ παραιτήσεων του Νοεμβρίου, κλείνει το έτος με συνολικά 47,4 εκατομμύρια παραιτήσεις.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών παίρνοντας ώθηση από το burnout της πανδημίας, έφυγαν ψάχνοντας καλύτερους όρους εργασίας, ενώ άλλοι εν μέσω γενικευμένων lockdown παραιτήθηκαν για οικογενειακούς λόγους. Οι γηραιότεροι από την πλευρά τους επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα είτε διότι βγήκαν σε άδεια άνευ αποδοχών από την επέλαση της πανδημίας είτε δεν μπόρεσαν να ξαναβρούν αντίστοιχες θέσεις με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο τεράστιος όγκος του φαινομένου διαφαίνεται και από τη σύγκριση με το 2019, όταν 42,1 εκατ. άτομα παραιτήθηκαν στις ΗΠΑ. Αν και προ πανδημίας, επρόκειτο για μία περίοδο που θεωρείτο εκείνη τη στιγμή ότι η αγορά εργασίας ήταν εξαιρετικά πιεσμένη.

Οι αναδιατάξεις στην αμερικανική αγορά εργασίας φαίνονται και σε άλλα νούμερα κλειδί που δημοσσιεύθηκαν σήμερα: συνολικά 75,3 εκατ. εργαζόμενοι προσελήφθησαν μέσα στος 2021, 68,9 εκατομμύρια παραιτήθηκαν, απολύθηκαν ή έληξε η σύμβασή τους.

Συγκεκριμένα τον τελευταίο μήνα του έτους οι απολύσεις κινήθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό του 1,2 εκατ. σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 10,9 εκατ. τον Νοέμβριο. Ο υψηλότερος αριθμός είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2021 στα 11,1 εκατ. ανοιχτές θέσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, CNN

Διαβάστε επίσης:

Η «Μεγάλη Παραίτηση»: Τρεις προβλέψεις για την αμερικανική αγορά εργασίας το 2022

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει «Μεγάλη Παραίτηση» στην Ευρώπη – Ανεξάρτητη η πορεία της ΕΚΤ από την Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News