Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 16:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μποτιλιάρισμα» στα Στενά του Βοσπόρου – Ρεκόρ διελεύσεων για τάνκερ

«Μποτιλιάρισμα» στα Στενά του Βοσπόρου – Ρεκόρ διελεύσεων για τάνκερ

Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρέθηκε το 2021 η κίνηση των πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου, ενόσω ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζει ένα νέο project, αξίας 15 δισ. δολαρίων. 

Τα εμπορικά ταξίδια μέσω των στενών, τα οποία συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μεσόγειο, αυξήθηκαν κατά 147 και έφθασαν τα 38.551 το προηγούμενο έτος. 

Μάλιστα, οι διελεύσεις μεγάλων πλοίων (άνω των 200 μέτρων) καθώς και τάνκερ με χημικά «χτύπησαν» ιστορικό υψηλό, καθώς διαμορφώθηκαν σε 5.306 και σε 2.701 αντίστοιχα. 

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν προσπαθεί να προωθήσει ένα νέο μεγαλεπήβολο project, αξίας 15 δισ. δολαρίων, το οποίο αφορά τη δημιουργία μιας καινούριας θαλάσσιας διαδρομής μήκους 45 χιλιομέτρων. 

Ο λόγος για το «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης», το οποίο -σύμφωνα με τους υπέρμαχους- θα βελτιώσει την ασφάλεια του Βοσπόρου, εκτρέποντας τα μεγάλα πλοία από το πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο. 

Οι πολέμιοι του project, από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι θα προκαλέσει προβλήματα στα υδάτινα αποθέματα της πόλης και ότι θα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ναυτιλία: Ποια κατηγορία πλοίων «κράτησε» την ελληνική σημαία

Safe Bulkers: Στις 14/2 η έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολογιακού δανείου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News