Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 15:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Ρωσία αλλάζει γνώμη για τα κρυπτονομίσματα

Ρύθμιση και όχι απαγόρευση ( ; )

Γιατί η Ρωσία αλλάζει γνώμη για τα κρυπτονομίσματα

Δεύτερες σκέψεις σχετικά με τα κρυπτονομίσματα κάνει η κυβέρνηση της Ρωσίας, η οποία φαίνεται ότι προσπαθεί να «αμβλύνει» την αυστηρή πρόταση της κεντρικής τράπεζας για πλήρη απαγόρευση της αγοράς των αποκεντρωμένων ψηφιακών νομισμάτων. 

Και αυτό εξηγείται από τον αριθμό 214 δισεκατομμύρια. Τόσα είναι τα δολάρια που αξίζει η εγχώρια αγορά κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με πρόσφατο υπολογισμό του Κρεμλίνου. 

Πρόκειται περίπου για το 1/3 της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας και για το 12% της παγκόσμιας αγοράς crypto.  

Όλα αυτά βοηθούν στο να καταστεί αντιληπτή η εν μέρει στροφή της Μόσχας απέναντι στα ηλεκτρονικά νομίσματα. Ρύθμιση και όχι απαγόρευση, είναι πλέον ο στόχος της κυβέρνησης Πούτιν, η οποία αφήνει στην άκρη τις αυστηρές εισηγήσεις της κεντρικής τράπεζας. 

Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια Ρώσοι είναι ιδιοκτήτες κρυπτονομίσματος. Το 60% είναι ηλικίας 25 έως 44 ετών, ενώ περισσότερα από 500.000 υπολογιστικά προγράμματα χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία της «εξόρυξης», δηλαδή του mining. 

«Η ρωσική σκηνή των crypto αυξάνεται και υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι επενδυτές» επιβεβαιώνει ο Stanislav Koritsky, ένας από τους 17 εκατ. Ρώσους κατόχους κρυπτονομισμάτων. 

Η κεντρική τράπεζα, σε πρόσφατή μελέτη της, κάλεσε την κυβέρνηση να απαγορεύσει τόσο το mining όσο και το trading, επικαλούμενη απειλές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, τείνει προς τη λύση της ρύθμισης. Εν ολίγοις, επιθυμεί να βάλει κανόνες, παρά να κλείσει τελείως αυτό το τεράστιο παράθυρο ευκαιριών. 

Ανάμεσα στους προτεινόμενους κανονισμούς είναι η επιβολή ορίων στο trading από ρωσικές τράπεζες, η απλοποίηση των διαδικασιών μπλοκαρίσματος ανταλλακτηρίων crypto κ.α. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μήπως ήρθε η ώρα για ρύθμιση της αγοράς crypto;

Τα δύο κρυπτονομίσματα που θα ξεχωρίσουν το 2022 – Ένας 29χρονος «γκουρού» αποκαλύπτει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News