Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 13:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΚΤ: Αυξημένη η ζήτηση για εταιρικά δάνεια στο κλείσιμο του 2021 

Έρευνα ΕΚΤ: Αυξημένη η ζήτηση για εταιρικά δάνεια στο κλείσιμο του 2021 

Αυξημένη ήταν η ζήτηση για εταιρικά δάνεια στην Ευρωζώνη κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021, όπως δείχνουν τα ευρήματα της τριμηνιαίας έρευνας που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η αυξητική αυτή τάση είναι πολύ πιθανό να παραμείνει, την ώρα που τα πιστωτικά πρότυπα παρουσιάζουν μια αμετάβλητη εικόνα. 

Η ΕΚΤ διοχέτευσε μια εξαιρετικά φθηνή ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αποσκοπώντας με την άφθονη πίστωση να κρατήσει τις επιχειρήσεις ζωντανές έως ότου επιστρέψει η ομαλότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης.  

«Η άνοδος της ζήτησης για δάνεια οφείλεται στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης και πιθανόν να σχετίζονται με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την προσφορά, αλλά και με τη σημαντική ανάκαμψη των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων για πάγιες επενδύσεις. Οι ανάγκες αυτές συνιστούν ένα γενικά θετικό σημάδι για την οικονομική ανάκαμψη, παρά τον περιορισμένο αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία», αναφέρει η ΕΚΤ.

Ενώ οι τράπεζες κατέστησαν πιο αυστηρά τα πιστωτικά πρότυπα νωρίς στη διάρκεια της πανδημίας, είχαν μια μάλλον «καλή» άποψη για τον εταιρικό πιστωτικό κίνδυνο στην τελευταία έρευνα, όπως προσθέτει η ΕΚΤ.

Τα πιστωτικά πρότυπα για τα επιχειρηματικά δάνεια έγιναν ελάχιστα πιο αυστηρά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, ενώ το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε επίσης το δ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς και οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κατά το τρέχον τρίμηνο, τονίζει η ΕΚΤ στην έρευνα η οποία συνήθως αποτελεί το βασικό στοιχείο στις συζητήσεις για τη νομισματική της πολιτική.

Τα πιστωτικά πρότυπα για τα στεγαστικά δάνεια παρέμειναν αμετάβλητα το περασμένο τρίμηνο, ωστόσο οι τράπεζες αναμένουν να γίνουν πιο αυστηρά αυτό το τρίμηνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πιο «σφιχτές» οι τράπεζες στα στεγαστικά δάνεια το γ΄ τρίμηνο 

ΕΚΤ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης στο τέλος του 2021

ΕΚΤ: Σε ισχύ τα stress tests των τραπεζών για τους κλιματικούς κινδύνους

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News