Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 13:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παγκόσμια υπερδύναμη που λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα

Η παγκόσμια υπερδύναμη που λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα

Το δικό της ηλεκτρονικό νόμισμα θέτει σε κυκλοφορία η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, η οποία από τον Απρίλιο θα λανσάρει τη ψηφιακή ρουπία. 

«Η εισαγωγή του ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ψηφιακή οικονομία» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Nirmala Sitharaman. 

«Το ψηφιακό νόμισμα θα οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό και φθηνό σύστημα νομισματικής διαχείρισης» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο μήκος κύματος. 

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παράσχει επίσημη ενημέρωση για το πώς θα λειτουργεί το ψηφιακό νόμισμα, αρκούμενο να διευκρινίσει ότι θα χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ινδία, με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται μία από τις πρώτες μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως (Νο.3 με βάση το ΑΕΠ), η οποία αποφασίζει να εισαγάγει τα λεγόμενα CBDC. Δηλαδή τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών. 

Πρόκειται για ηλεκτρονικά νομίσματα, τα οποία ελέγχονται πλήρως από τις κεντρικές τράπεζες, σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία εδράζονται σε μια αποκεντρωμένη βάση και δεν ελέγχονται από εποπτικές αρχές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα εργάζεται από το 2014 πάνω σε αντίστοιχα projects, προσπαθώντας να θέσει σε κυκλοφορία το ψηφιακό γουάν. 

Και η Ιαπωνία έχει ενδιαφερθεί για την έκδοση CBDC, ενώ η αμερικανική Federal Reserve δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα ειδική μελέτη για το ψηφιακό δολάριο, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει τις προθέσεις της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η νέα γενιά πολιτικών: Οι κρυπτο-δήμαρχοι

Ποδαρικό με απώλειες η αγορά κρυπτονομισμάτων – Στο κόκκινο ο βασιλιάς των crypto

Grimacecoin: Τι είναι και γιατί εκτινάχθηκε κατά 285.000% σε λίγες ώρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News