Business & Finance Κυριακή 30/01/2022, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Ο Σέρτζιο Ματαρέλα παραμένει πρόεδρος – Γιατί είναι καλά νέα για την Ελλάδα 

Ιταλία: Ο Σέρτζιο Ματαρέλα παραμένει πρόεδρος – Γιατί είναι καλά νέα για την Ελλάδα 

Με έναν αναστεναγμό ανακούφισης έγινε δεκτή ανάμεσα στους επενδυτές η επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα στη θέση του προέδρου της Ιταλίας. Κυρίως, αυτό που ικανοποιεί τις αγορές είναι το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ενός νέου επεισοδίου πολιτικής αστάθειας. 

Τα νέα θεωρούνται ιδιαίτερα θετικά για ολόκληρη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα για τις χώρες της περιφέρειας, όπου η προοπτική ενός νέου γύρου πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στην Ιταλία, αναγνωριζόταν το τελευταίο διάστημα ως ένας από του μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές ομολόγων

Σε μία χρονιά που ξεκίνησε με το κόστος δανεισμού αισθητά αυξημένο και πλέον ενδέχεται να κλείσει με την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και καιρό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένας τέτοιος παράγοντας πολιτικού κινδύνου είναι το τελευταίο που χρειάζονται οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της περιφέρειας. 

Η νέα πραγματικότητα με την οποία είναι αντιμέτωπες πλέον οι κυβερνήσεις στις αγορές ομολόγων φάνηκε και κατά την πρώτη ομολογιακή έκδοση της Αθήνας για το 2022, όπου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 3 δισ. ευρώ από το νέο 10ετές ομόλογο, με απόδοση περίπου 1,8%. Οι προσφορές που έλαβε, στα 15 δισ. ευρώ, ήταν οι μισές από τα 30 δισ. ευρώ των προσφορών που είχε λάβει στην προηγούμενη πώληση 10ετούς ομολόγου, τον Ιούνιο. Τότε, η απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου είχε διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα, στο 0,88%.

Και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το κόστος δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- θα αυξηθεί και άλλο. 

«Ενώ η απόδοση των 10ετών bunds έχει αυξηθεί σημαντικά τελευταία, ανεβαίνοντας πάνω από το μηδέν, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο», σημείωναν σε πρόσφατη έκθεσή τους οι αναλυτές της Capital Economics. «Περιμένουμε επίσης ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα αυξηθούν περαιτέρω, και περισσότερο από ό,τι στη Γερμανία», εξηγούσαν.

Μετά από αυτά, είναι πλέον σαφές ότι η εποχή του πολύ φθηνού χρήματος τελειώνει και μάλιστα πολύ συντομότερα από ό,τι έλεγαν οι μέχρι τώρα προβλέψεις. Με τελευταία έκθεσή της, η Deutsche Bank αναθεωρεί την εκτίμησή της για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλέον προβλέπει ότι αυτή θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2022 και θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης. 

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του γερμανικού επενδυτικού οίκου τοποθετούσε την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ στον Δεκέμβριο του 2023 και μάλιστα εκτιμούσε ότι θα ήταν μόλις 10 μονάδων βάσης. 

Πλέον, το κεντρικό σενάριο της Deutsche Bank μιλά για μία αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, από τον Δεκέμβριο του 2022, και μέχρι τα επιτόκια να φτάσουν το +0,5%, τον Σεπτέμβριο του 2023. Μετά, θα ακολουθήσουν λιγότερο συχνές αυξήσεις. Ουσιαστικά, τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 1% το 2024, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. 

Κατόπιν τούτων, η επανεκλογή του Ματαρέλα στην Ιταλία, έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα αποτυχημένων ψηφοφοριών για την εκλογή εναλλακτικού υποψηφίου, τουλάχιστον αίρει τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου. 

Αρχικά, ο Ματαρέλα είχε κάνει ξεκάθαρο ότι στόχος του ήταν να αποσυρθεί, φτάνοντας έως το σημείο να νοικιάσει και ένα νέο διαμέρισμα στη Ρώμη. Όμως, με την πολιτική σταθερότητα της Ιταλίας σε κίνδυνο, και μπροστά στις εκκλήσεις των ηγετών των κομμάτων, άλλαξε γνώμη. 

«Η επανεκλογή του Ματαρέλα είναι φανταστικά νέα για τους Ιταλούς», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. 

Αρχικά, ο ίδιος ο Ντράγκι είχε θεωρηθεί επικρατέστερος διεκδικητής της θέσης, αφού και ο ίδιος έκανε σαφές ότι η προεδρία είναι κάτι που τον ενδιαφέρει. 

Πλέον, με την παραμονή του Ντράγκι στην πρωθυπουργία, οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών στην Ιταλία μειώνονται και ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης μπορεί να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο έως το 2023. 

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, ο 74χρονος Ντράγκι έχει φέρει μία δύσκολη πολιτική ενότητα στην Ιταλία, έχει εφαρμόσει μία σειρά από οικονομικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, έχει υλοποιήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα εμβολιασμών και έχει εξασφαλίσει 200 δισ. ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια ανάκαμψης. 

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Το κόστος δανεισμού της περιφέρειας θα αυξηθεί κι άλλο

Societe Generale: Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Deutsche Bank: Τέλος το φθηνό χρήμα – Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ φέτος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News