Business & Finance Κυριακή 30/01/2022, 13:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Δεν «κάνουν πίσω» Τζόνσον και Σουνάκ στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Βρετανία: Δεν «κάνουν πίσω» Τζόνσον και Σουνάκ στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Απρίλιο, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες στη Βρετανία, όπως ανέφεραν σήμερα σε άρθρο που συνυπογράφουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Οι Μπόρις Τζόνσον και Ρίσι Σουνάκ εμφανίζονται να μην κάνουν πίσω στον προγραμματισμό τους, παρά τις εκκλήσεις για κατάργηση της αύξησης εξαιτίας της πίεσης που δέχονται στα οικονομικά τους τα νοικοκυριά.

Στο από κοινού άρθρο στην εφημερίδα Sunday Times, έγραψαν: «Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε υπεύθυνοι τώρα, καθώς αντιμετωπίζουμε τους μετασεισμούς της πανδημίας -και κυρίως τα προβλήματα από την Covid-19 στον κλάδο της υγείας… Πρέπει να προχωρήσουμε με την αύξηση της εισφοράς για την ασφάλιση και την κοινωνική περίθαλψη».

Καθώς ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κόστος διαβίωσης, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμη και από κάποιους βουλευτές της παράταξής της, προκειμένου να καθυστερήσει ή να ακυρώσει τη νέα εισφορά για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη που θα αυξήσει το ποσοστό εισφοράς για την Εθνική Ασφάλεια κατά 1,25%.

Ορισμένες βρετανικές εφημερίδες εικάζουν ότι ο Τζόνσον, ενόψει μιας πιθανής πρότασης μομφής για τις κοινωνικές συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια των lockdowns, ενδεχομένως να υποχωρήσει στο θέμα αυτό.

Η Βρετανία κατέγραψε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό της έλλειμμα στη μεταπολεμική της ιστορία, φθάνοντας στο 15% επί του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2020/21.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών στο 5,4%, με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος να εντείνει την πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, έγραψαν ότι ενώ είναι «Συντηρητικοί που θέλουν να μειώσουν τους φόρους», πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τα δημοσιονομικά.

«Πιστεύουμε ότι οι πολίτες είναι οι καλύτεροι κριτές για το πώς να ξοδέψουν τα χρήματά τους. Θέλουμε να περάσουμε από αυτή τη φάση και να συνεχίσουμε με την ατζέντα μας», τονίζουν.

«Με τα οικονομικά υγιή, θα συνεχίσουμε να προάγουμε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και με επενδύσεις ρεκόρ θα θέσουμε τα θεμέλια για μια διαρκή, μακροπρόθεσμη ανάκαμψη με γνώμονα τις θέσεις εργασίας».

Οι Τζόνσον και Σουνάκ, δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν να αναζητούν τον καλύτερο τρόπο στήριξης των πολιτών μέσω της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία και εξετάζουν το καλύτερο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη βελτίωση της ασφάλειας που αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό στη Βρετανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News