Business & Finance Σάββατο 29/01/2022, 13:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εργοστάσιο ημιαγωγών της Samsung διέρρευσε τοξικά απόβλητα σε ύδατα

ΗΠΑ: Εργοστάσιο ημιαγωγών της Samsung διέρρευσε τοξικά απόβλητα σε ύδατα

Μεγάλη αναταραχή έχει δημιουργηθεί, μετά από έρευνα που ανακάλυψε ότι το εργοστάσιο ημιαγωγών της Samsung στο Όστιν του Τέξας, διέρρεε τοξικά απόβλητα για μήνες σε παραπόταμο, σκοτώνοντας την υδρόβια ζωή. Η Samsung, η οποία κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην έδρα της στη Νότια Κορέα, έχει ένα εργοστάσιο ημιαγωγών στο Όστιν που κατασκευάζει ημιαγωγούς με για άλλες εταιρείες. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, στις 14 Ιανουαρίου ανακάλυψε τη διαρροή «βιομηχανικών λυμάτων» στη λίμνη συλλογής όμβριων υδάτων της, σταμάτησε αμέσως την κυκλοφορία και ανέλαβε δράση για να περιορίσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Επί του παρόντος είναι άγνωστη η ποσότητα των τοξικών αποβλήτων που ερρίφθησαν στον παραπόταμο και δεν υπάρχει «καμία μετρήσιμη επίπτωση» στη χημεία του νερού και στην υδρόβια ζωή στο Harris Branch Creek, σύμφωνα με υπόμνημα από το Τμήμα Προστασίας Απορροής της πόλης προς τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. 

Το εργοστάσιο της Samsung μπορεί να έχει ρίξει έως και 763.000 γαλόνια απορριμμάτων για 106 ημέρες σε μια λίμνη όμβριων υδάτων στην ιδιοκτησία της, κάτι που στη συνέχεια επηρέασε τον διπλανό παραπόταμο, σύμφωνα με το υπόμνημα του Τμήματος Προστασίας Απορροής. Τμήματα του παραπόταμου είχαν επίπεδο pH που ήταν «πολύ κάτω από το κανονικό» για τα επιφανειακά νερά νωρίτερα αυτό το μήνα, επισημαίνει, προσθέτοντας ότι από τις 19 Ιανουαρίου, το pH είχε επιστρέψει πλησίον των κανονικών επιπέδων.

Η νεκρή και η εξαφανισμένη υδρόβια ζωή στην πληγείσα περιοχή υποδηλώνει ότι «η ρίψη είχε σημαντικό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην υδάτινη κοινότητα και την οικολογία του παραπόταμου», τονίζεται στην έκθεση. «Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».

«Η Samsung Austin Semiconductor είναι δεσμευμένη στην περιβαλλοντική διαχείριση και αναγνωρίζει τον ρόλο της στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του Κεντρικού Τέξας», αναφέρει η εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής εταιρείας Μισέλ Γκλέιζ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ειδοποίησε αμέσως τις περιβαλλοντικές αρχές για «αραιές ποσότητες θειικού και υπεροξειδίου του υδρογόνου στα βιομηχανικά λύματα».

Το Τμήμα Προστασίας Απορροής λαμβάνει καθημερινές ενημερώσεις από τη Samsung σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης στη λίμνη όμβριων υδάτων και θα πραγματοποιήσει επιθεώρηση προτού επιτραπεί η επαναφορά της λίμνης σε λειτουργία. Θα διεξάγει επίσης εβδομαδιαίες έρευνες στον παραπόταμο για την ποιότητα του νερού μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η αποκατάσταση. Στο μεταξύ η Επιτροπή του Τέξας για την Περιβαλλοντική Ποιότητα αξιολογεί τυχόν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News