Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 19:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πείραμα τετραήμερης εβδομάδας και στη Βρετανία

Πείραμα τετραήμερης εβδομάδας και στη Βρετανία

Το πείραμα της 4ημερης εργασιακής εβδομάδας πρόκειται να πραγματοποιήσουν από τον Ιούνιο 30 βρετανικές εταιρείες. Οι εταιρείες δεσμεύτηκαν για έξι μήνες την καταβολή του ίδιου μισθού στο ανθρώπινο δυναμικό τους, το οποίο θα οφείλει να διατηρήσει την παραγωγικότητα στο 100% δουλεύοντας όμως για το 80% της εργασιακής εβδομάδας.

Η κάθε εταιρεία θα έχει επίβλεψη και θα δέχεται συμβουλές από κάποιον εργοδότη με βάση επίσης τη Βρετανία, που ήδη εφαρμόζει την τετραήμερη εβδομάδα.

Επίσης, ερευνητές από το Boston College και τα πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης θα επιβλέπουν την παραγωγικότητα των εργαζομένως, καθώς και την ευεξία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι ο αριθμός των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δημοσιευτεί, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα ονόματά τους. Η ίδια όμως η Canon Medical Research Europe ανακοίνωσε πως θα λάβουν μέρος οι 140 εργαζόμενοί της.

Τα πλεονεκτήματα

Αντίστοιχα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου καταδεικνύουν ότι η τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα έχει πλεονεκτήματα και για τους εργαζομένους, αλλά και για τους εργοδότες.

Για παράδειγμα, η Microsoft της Ιαπωνίας κατέγραψε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40%, καθώς και χαμηλότερα κόστη, όταν εφάρμοσε την τετραήμερη εβδομάδα το 2019.

Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους πρόσληψης εργαζομένων, καθώς οι εργαζόμενοι που είναι χαρούμενοι στο εργασιακό τους περιβάλλον έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραιτηθούν.

Μάλιστα, το εγχείρημα αυτό ενδέχεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στο περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το World Economic Forum, η τετραήμερη εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα της Βρετανίας κατά 21,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισλανδία είχε εφαρμόσει από το 2015 έως το 2019 την τετραήμερη εβδομάδα για 2.500 εργαζομένους του δημοσίου. Το πείραμα ήταν άκρως επιτυχημένο, καθώς ενισχύθηκε η ευεξία όσων έλαβαν μέρος. Έκτοτε, το 86% των εργαζομένων στην Ισλανδία είτε έχει μειώσει τα ωράρια εργασίας, είτε έχουν ήδη δρομολογήσει τη μείωσή τους μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των σωματείων και των εργοδοτών. Η Ισπανία και η Σκωτία πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν αντίστοιχα προγράμματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα πληρωθούν οι ημέρες της κακοκαιρίας: Το «MR» απαντά σε ερωτήματα εργαζομένων

3 δεξιότητες – κλειδί για όσους ψάχνουν δουλειά

Επέστρεψε ο CEO που απέλυσε 900 άτομα σε 3 λεπτά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News