Business & Finance Κυριακή 23/01/2022, 17:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να επιβιώσει από την Όμικρον

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να επιβιώσει από την Όμικρον

Πολύ λιγότερη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον από τα προηγούμενα «κύματα» της Covid-19, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και στη βελτιωμένη ικανότητα της κοινωνίας να ζει με τον ιό.

Αν και τα ποσοστά μόλυνσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας, οι πωλήσεις εισιτηρίων κινηματογράφου, οι κρατήσεις ξενοδοχείων, οι αγγελίες θέσεων εργασίας και τα δεδομένα κινητικότητας έχουν μειωθεί πολύ λιγότερο από ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις που του κορωνοϊού.

Πέρυσι, οι επισκέψεις σε καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια είχαν μειωθεί περισσότερο από 40% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Φέτος, αντίθετα, οι επισκέψεις έχουν μειωθεί λιγότερο από το μισό αυτού του ποσοστού, σύμφωνα με τα δεδομένα κινητικότητας της Google.

Η Silvia Ardagna, οικονομολόγος της Barclays, προβλέπει ότι παρά την Όμικρον, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 και θα αναπτυχθεί και πάλι με το ίδιο ποσοστό και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αναμένει επίσης «σταθερή ανάπτυξη το 2022-2023 με γνώμονα την εγχώρια ζήτηση».

Υπάρχουν επίσης μικρές ενδείξεις ότι η Όμικρον έχει πλήξει σημαντικά την αγορά εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Indeed, ιστότοπο αναζήτησης εργασίας. Η ανεργία στην Ευρωζώνη μειώθηκε ήδη τον Νοέμβριο, κάτω από τον μέσο όρο του 2019 πριν από την πανδημία. Η ανεργία «θα πέσει σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί» στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, ο οποίος αναμένει ότι οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό.

«Τα κρούσματα Covid έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, έχουν εφαρμοστεί περιορισμοί και η κινητικότητα έχει μειωθεί», δήλωσε ο George Buckley, οικονομολόγος στη Nomura. «Παρόλα αυτά, υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε, προβλέποντας ταχεία ανάκαμψη την Άνοιξη. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ένας ακόμη λόγος για το μικρότερο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα φέτος ήταν ότι τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων αυξάνονται πολύ λιγότερο από τις λοιμώξεις.

Επίσης, ακόμα κι αν συνεχίζονται οι διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας, τα υψηλότερα επίπεδα αποθεμάτων σημαίνουν ότι τα εργοστάσια θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν ελλείψεις πιο εύκολα από πριν, δήλωσε ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει «Μεγάλη Παραίτηση» στην Ευρώπη – Ανεξάρτητη η πορεία της ΕΚΤ από την Fed

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News