Business & Finance Σάββατο 22/01/2022, 19:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Οι τράπεζες έλαβαν εντολή να μην διανέμουν μερίσματα

Τουρκία: Οι τράπεζες έλαβαν εντολή να μην διανέμουν μερίσματα

Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της Τουρκίας έχει συμβουλεύσει τα πιστωτικά ιδρύματα να μην διανέμουν μερίσματα από τα κέρδη το 2021, στη διάρκεια του οποίου η άνευ προηγουμένου νομισματική κρίση έπληξε τα συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η ρυθμιστική αρχή, γνωστή ως BDDK, πέρασε τη σύστασή της προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω της ένωσης τραπεζών της Τουρκίας, αλλά δεν έχει ακόμη στείλει επίσημη, γραπτή ειδοποίηση που απαγορεύει τις πληρωμές μερισμάτων, σύμφωνα με τις πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος. 

Η BDDK και η ένωση τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι τράπεζες είχαν το ελεύθερο να πληρώσουν έως και το 10% των καθαρών εσόδων τους σε μερίσματα πέρυσι χάρη στην επιτυχημένη διαχείριση κινδύνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρά τη μεγάλη κλιμάκωση του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει έναν επιθετικό κύκλο περικοπών επιτοκίων, που έπληξε σοβαρά την εμπιστοσύνη απέναντι στην τουρκική λίρα και οδήγησε το νόμισμα στη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές πέρυσι με υποτίμηση άνω του 40% έναντι του δολαρίου.

Η Τουρκία σχεδιάζει να διοχετεύσει 51,5 δισ. λίρες (3,8 δισ. δολάρια) στις κρατικές τράπεζες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της αδύναμης λίρας στους ισολογισμούς τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκία: Παύση στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική 

Τουρκία: Επί τω έργω της στήριξης της λίρας και οι τραπεζικοί υπάλληλοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News