Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Intel: Επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων για δική της παραγωγή ημιαγωγών 

Intel: Επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων για δική της παραγωγή ημιαγωγών 

Σχέδια για την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων κατασκευής ημιαγωγών στην πολιτεία του Οχάιο, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Intel, μια επένδυση το ύψος της οποίας θα ανέλθει στα 20 δισ. δολάρια. Η κίνηση αυτή έρχεται κι ενώ η μία μετά την άλλη οι ανταγωνίστριές της ανακοινώνουν παρόμοια σχέδια, εν μέσω μιας παρατεινόμενης έλλειψης ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Παράλληλα αποτελεί μέρος της στρατηγικής που έχει χαράξει ο διευθύνων σύμβουλος Πατ Γκέλσινγκερ, μια στρατηγική που αποσκοπεί να αποκαταστήσει αφενός την κυριαρχία της αμερικανικής εταιρείας και αφετέρου να περιορίσει την εξάρτησή της από τους προμηθευτές της στην Ασία. 

«Τα εργοστάσια αυτά θα δημιουργήσουν ένα νέο επίκεντρο για την προηγμένη παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ και θα καταστήσουν την εταιρεία πιο ευέλικτη από τα εργαστήριά της στην παραγωγή», δήλωσε ο Γκέλσινγκερ.

Την ώρα που οι κατασκευάστριες εταιρείες ημιαγωγών προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο από την έλλειψή τους, τα σχέδια της Intel δεν πρόκειται να αμβλύνουν το πρόβλημα από τη στιγμή που οι δύο μονάδες παραγωγής θα χρειασθούν κάποια χρόνια για να ολοκληρωθούν. Μια έλλειψη η οποία σύμφωνα με τον ιθύνων νου της Intel, θα διαρκέσει και το 2023. 

Ο σχεδιασμός για τα δύο πρώτα εργοστάσια θα ξεκινήσει αμέσως, με την κατασκευή να αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του 2022 και την παραγωγή το 2025. Η νέα επένδυση της Intel αναμένεται να προσελκύσει συνεργάτες και προμηθευτές υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών.

Εταιρείες όπως οι Air Products, Applied Materials , LAM Research και Ultra Clean Technology, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να έχουν παρουσία στην περιοχή, σύμφωνα με την Intel.

Η σχεδιαζόμενη επένδυση στο Οχάιο σε ένα συγκρότημα οκτώ μονάδων θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και θα δημιουργήσει 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 7.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο των κατασκευών στην περιοχή 1.000 στρεμμάτων στην κομητεία Λίκινγκ, λίγο έξω από το Κολόμπους.

Προκειμένου να δώσει κίνητρα για την κατασκευή ημιαγωγών, η κυβέρνηση Μπάιντεν καταβάλει προσπάθειες να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 52 δισ. δολαρίων.

«Αυτό το έργο συνιστά ένα κρίσιμο βήμα για την ανάπτυξη της εγχώριας ικανότητας κατασκευής ημιαγωγών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Ντον Γκρέιβς σε ξεχωριστή δήλωση, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Intel. Ο Τζέλσινγκερ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αργότερα αργότερα μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με την Intel.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News