Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 14:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάλασε το επιχειρηματικό deal των 2,4 δισ. δολαρίων ο Τζόκοβιτς;

Χάλασε το επιχειρηματικό deal των 2,4 δισ. δολαρίων ο Τζόκοβιτς;

Ανατρέπονται οι προσδοκίες της αγγλο – αυστραλιανής Rio Tinto να καταστεί ηγετική δύναμη στον κλάδο του λιθίου στην Ευρώπη, καθώς η Σερβία ανακάλεσε την άδεια για εξερεύνηση κοιτασμάτων λιθίου στη χώρα. Επρόκειτο για ένα πρότζεκτ αξίας 2,4 δισ. δολαρίων, το οποίο θα ξεκινούσε την παραγωγή το 2027.

Οι αρμόδιες αρχές της Σερβίας διέκοψαν τα πλάνα της μεγαλύτερης εταιρείας εξορύξεων παγκοσμίως λόγω ανησυχιών για το αποτύπωμα των ερευνών στο περιβάλλον. Υπάρχουν όμως δύο ακόμη παράγοντες που ενδέχεται να συνέβαλαν στην ανάκληση: αφενός η Σερβία βρίσκεται μόλις τρεις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές. Αφετέρου, έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ της Σερβίας και της Αυστραλίας λόγω της απέλασης του Τζόκοβιτς το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δηλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από τα προβλήματα που έφεραν στο φως αρκετές περιβαλλοντικές ομάδες. Πράγματι πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες πέρυσι στη χώρα ενάντια στο πρότζεκτ, απαιτώντας την αποχώρηση της Rio Tinto από τη Σερβία και την διακοπή των κυβερνητικών σχεδίων για παραχώρηση γης προς εξερεύνηση.

Χάλασε το επιχειρηματικό deal των 2,4 δισ. δολαρίων ο Τζόκοβιτς;-1

φωτ. AP

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζόκοβιτς είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο υπέρ της «καθαρής ατμόσφαιρας». Συγκεκριμένα, είχε αναρτήσει φωτογραφία σε story του στο instagram με τις διαδηλώσεις κατά των εξορύξεων στη χώρα.

Καταρρέουν τα σχέδια για το λίθιο

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι μετοχές της Rio Tinto υποχωρούν αισθητά στο χρηματιστήριο της Καμπέρα με την τιμή να πέφτει έως και 5,1%. Ακόμη πιο σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότι η ανάκληση βάζει σοβαρά εμπόδια στο σχέδιο της Rio Tinto να μπει στις 10 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως για την παραγωγή λιθίου.

Στόχος της Rio Tinto είναι ουσιαστικά να εισαχθεί στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, για τις μπαταρίες των οποίων το λίθιο είναι βασικό υλικό. Το πρότζεκτ στην Σερβία ήταν το πρώτο και deal της Rio Tinto στον χώρο του λιθίου, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε το δεύτερο.

Σημειώνεται πως ότι η Rio Tinto δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» από την απόβαση της Σερβίας, ενώ επεσήμανε ότι εξετάζει την νομική βάση της ανάκλησης. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας από την πλευρά της δήλωσε: «επισημαίνουμε τα ισχυρά οικονομικά οφέλη από την σημαντική επένδυση της Rio Tinto στη Σερβία. Οι εταιρείες πρώτων υλών της Αυστραλίας έχουν εξαιρετική φήμη σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως όσον αφορά την τεχνογνωσία τους».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλεμος για τον «λευκό χρυσό» μόλις ξεκίνησε

Rio Tinto: Σχέδιο 7,5 δισ. δολαρίων για μείωση ρύπων στο μισό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News