Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 18:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διακοπές ρεύματος απειλούνται τα εργοστάσια της Τουρκίας

Αναστέλλονται οι ροές αερίου από το Ιράν

Με διακοπές ρεύματος απειλούνται τα εργοστάσια της Τουρκίας

Με διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας απειλούνται τα εργοστάσια στην Τουρκία, μετά την απόφαση του γειτονικού Ιράν να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου για τις επόμενες 10 ημέρες. 

Ο κρατικός πάροχος ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τη διάθεση αερίου στις βιομηχανικές περιοχές και στα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, τα οποία έχουν υψηλή κατανάλωση. 

Το υπουργείο Ενέργειας, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι ως απόρροια της μείωσης του διαθέσιμου αέριου, αρκετές επιχειρήσεις θα υποστούν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η εν λόγω αναταραχή συνιστά ακόμη ένα χτύπημα στην Τουρκία, η οποία βλέπει το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας να εκτοξεύεται τους τελευταίους μήνες, λόγω αφενός της αύξησης των διεθνών τιμών, αφετέρου της υποτίμησης της λίρας. 

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, η κυβέρνηση έχει δανειοδοτήσει με δισεκατομμύρια δολάρια την κρατική εταιρεία αερίου, τη Botas, με στόχο την χρηματοδότηση αυτών των εισαγωγών. 

Το Ιράν διευκρίνισε ότι οι εξαγωγές προς την Τουρκία θα ανασταλούν λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ας σημειωθεί ότι μέσω του συγκεκριμένου αγωγού εισάγεται το 10% των συνολικών αναγκών της Άγκυρας. 

Δεδομένου όμως, των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας, το πρόβλημα καθίσταται εντονότερο, ως απόρροια της αύξησης της ζήτησης για κατανάλωση. 

Πάντως, οι διακοπές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα νοικοκυριά, όπως διαβεβαίωσαν οι τοπικές αρχές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Τουρκία «επαναπατρίζει» τις ενεργειακές εταιρείες;

Γιατί η Τουρκία έκοψε το ρεύμα στον Λίβανο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News