Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 15:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σήμερα κρίνεται η τύχη δύο κρίσιμων νομοσχεδίων για τις Big Tech 

ΗΠΑ: Σήμερα κρίνεται η τύχη δύο κρίσιμων νομοσχεδίων για τις Big Tech 

Σήμερα θα κριθεί η τύχη δύο κρίσιμων νομοσχεδίων που αφορά τους μεγάλους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς στις ΗΠΑ, καθώς η Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας θα αποφασίσει αν θα τα προωθήσει προς ψήφιση από το ανώτατο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου.

Το ένα νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από τη Δημοκρατική γερουσιαστή, Έιμι Κλομπουσάρ και τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τσακ Γκράσλεϊ, αφορά την απαγόρευση στις τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google και το Facebook να προωθούν και να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών τους. 

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς διαβούλευση στην Επιτροπή τροποποιημένο, προκειμένου να συμπεριλάβει και εφαρμογές όπως το TikTok και το WeChat, ιδιοκτησίας της Tencent. Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος το νομοσχέδιο έχει ήδη εξασφαλίσεις τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να περάσει στη Γερουσία προς ψήφιση. 

Το δεύτερο νομοσχέδιο που συντάχθηκε από τους γερουσιαστές Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ και Μάρσα Μπλάκμπερν, αφορά την απαγόρευση της μοναδικής επιλογής πληρωμής στα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google, μόνο μέσω των δικών τους συστημάτων πληρωμής. Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος το νομοσχέδιο έχει ήδη εξασφαλίσεις τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να περάσει στη Γερουσία προς ψήφιση. Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος το νομοσχέδιο έχει ήδη εξασφαλίσεις τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να περάσει στη Γερουσία προς ψήφιση. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Νότια Κορέα και η Ολλανδία έχουν δώσει εντολή στην Apple να άρει τον αποκλεισμό άλλων τρόπων πληρωμών στο κατάστημα εφαρμογών της στις δύο χώρες. 

Μία έκδοση των δύο νομοσχεδίων έχει κατατεθεί στη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα δύο νομοσχέδια όπως και άλλα νομοσχέδια που στοχεύουν τις Big Tech, έχουν πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ο διευθυντής πολιτικής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τ, Νιλ Μπράντλεϊ, αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο των Κλομπουσάρ και Γκράσλεϊ.

«Οι εταιρείες που στοχοποιούνται είναι αυτές που είχαν την κλίμακα και την καινοτομία για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία, είτε αυτό επέτρεπε σε εκατομμύρια να εργαστούν εξ αποστάσεως, είτε με το παραδίδονται τα απαραίτητα αγαθά στην πόρτα μας», δήλωσε.
 
Η ομάδα Consumer Reports, δήλωσε ότι θα στηρίξει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για «να αποτραπεί η ασυμμετρία της ισχύος μεταξύ των Big Tech, των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Apple: Πώς ένα site γνωριμιών έφερε την «επανάσταση» στο App Store

Google: Επιταχύνει την πιο αυστηρή πολιτική της για τις διαφημίσεις 

Η Microsoft εξαγοράζει τον «πατέρα» του Call of Duty – Κοντά στα 70 δισ. το deal
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News