Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 08:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Επικριτική για την εξαγορά ύψους 69 δισ. δολαρίων από τη Microsoft 

Παγκόσμια Τράπεζα: Επικριτική για την εξαγορά ύψους 69 δισ. δολαρίων από τη Microsoft 

Επικριτική εμφανίσθηκε σήμερα Πέμπτη η Παγκόσμια Τράπεζα αναφορικά με συμφωνία για την εξαγορά της Activision από τη Microsoft αντί του ποσού των 69 δισ. δολαρίων, διά στόματος του προέδρου της, κάνοντας λόγο για μια διάθεση κεφαλαίων που εγείρει ερωτήματα την ώρα που οι φτωχές χώρες αγωνίζονται να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους για την καταπολέμηση της πανδημίας και της φτώχειας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εικονικής εκδήλωσης του Peterson Institute for International Economics, ο Ντέιβιντ Μαλπάς υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια προς τις φτωχές χώρες, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο από τη στιγμή που η εισροή των χρηματοροών έχει διαταραχθεί από τις ασυνήθιστα χαλαρές νομισματικές πολιτικές στις ανεπτυγμένες χώρες.

Στην ίδια ομιλία εμφανίσθηκε έκπληκτος από το μέγεθος της συμφωνίας για την εξαγορά της κατασκευάστρια του δημοφιλούς παιχνιδιού «Call of Duty».Τα 69 δισ. δολάρια είναι ένα ποσό σημαντικά μικρότερο από τις συνεισφορές ύψους 23,5 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της δωρεάς που σμυμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο να προσφέρουν οι πλούσιες χώρες στη Διεθνή Ένωση Ανάπτυξης, το ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις φτωχότερες χώρες -σχεδόν 8 δισ. δολάρια ετησίως σε τρία χρόνια, όπως είπε.

«Πρέπει να αναρωτιέστε: Ένσ λεπτό, είναι αυτή η καλύτερη διάθεση κεφαλαίων;» ανέφερε για τη συμφωνία. «Ένα μέρος τους πηγαίνει στην αγορά ομολόγων. Ένα τεράστιο ποσό ροών κατευθύνεται στην αγορά ομολόγων».

Ένα πολύ μικρό μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ομολόγων, ενώ πάρα πολλά κεφάλαια παραμένουν στις προηγμένες χώρες, ειδικά στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών τα οποία χρησιμοποιούνται για αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων, πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά από μια παρόμοια έκκληση την περασμένη εβδομάδα προς τις κεντρικές τράπεζες, να περιορίσουν τις τοποθετήσεις σε ομόλογα προκειμένου να απελευθερώσουν κεφάλαια για δανεισμό.

Όπως τόνισε, απαιτείται μια επιστροφή σε πιο φυσιολογικές αποδόσεις των επενδύσεων για να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και οι μικρές επιχειρήσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ρεύμα, ο υποσιτισμός και άλλα προβλήματα, πρέπει να κατευθυνθούν περισσότερα χρήματα και να έρθει η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες», πρόσθεσε ο Μαλπάς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News