Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Απουσιάζουν οι γυναίκες CEOs στις τράπεζες

Γερμανία: Απουσιάζουν οι γυναίκες CEOs στις τράπεζες

Μόλις οκτώ από τις 100 μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας είχαν γυναίκες επικεφαλής στα τέλη του 2021, κατά δέκα δηλαδή λιγότερες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW).

Βάσει της ίδια έκθεσης, κατά το ίδιο διάστημα, η εικόνα του αριθμού των γυναικών που κατείχαν τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στις 200 μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις με βάση τα έσοδά τους, ήταν καλύτερη, υποδεικνύοντας το χάσμα που αδυνατεί να συρρικνωθεί στον τραπεζικό κλάδο. 

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας έχει δεσμευτεί να μειώσει το μισθολογικό χάσμα, το οποίο είναι ένα από μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πιο έντονο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Καρόλα φον Σμέτοφ, μια από τις πιο διακεκριμένες γυναίκες τραπεζίτες της Γερμανίας, συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο χρόνο από την ηγεσία της τράπεζας HSBC στη Γερμανία και αντικαταστάθηκε από έναν άνδρα.

Ενώ η γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και στις ανώτερες βαθμίδες της ηγεσίας αυξήθηκε στο 13,2% από 10,5% το 2020, ωστόσο σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους υπολείπεται κατά 15%, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Στο παρελθόν, το DIW έχει υποδείξει ως έναν από τους λόγους για αυτή την απόκλιση, το γεγονός ότι στον χρηματοοικονομικό τομέα, περισσότερο σε σχέση με τους άλλους κλάδους, οι εργαζόμενοι ανταμείβονται δυσανάλογα για τις υπερβολικά πολλές και ακανόνιστες ώρες εργασίας, κάτι το οποίο ευνοεί τους άνδρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News