Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 13:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών ο πληθωρισμός 

Βρετανία: Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών ο πληθωρισμός 

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων τριάντα ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία που καταγράφει τους τελευταίους μήνες και ασκώντας παράλληλα πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Μετά τα νέα αυτά στοιχεία, είναι σίγουρο ότι οι ιθύνοντες την Τράπεζα της Αγγλίας ήδη εξετάζουν το πώς θα κινηθούν αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Μια αύξηση που αναμενόταν ευρέως τον περασμένο Νοέμβριο και η οποία εντέλει δεν ήρθε, αφήνοντας έκπληκτους τους αναλυτές και τις χρηματογορές. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο ανέβηκαν στο 5,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, από 5,1% τον Νοέμβριο κι έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για ρυθμό 5,2%. 

Με τα νέα δεδομένα, οι χρηματαγορές πλέον προεξοφλούν κατά 90%, ότι η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, στην επόμενη συνεδρίασή της που είναι προγραμματισμένη για τις 3 Φεβρουαρίου, θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,50%, από 0,10% που βρίσκεται σήμερα. 

«Η Τράπεζα της Αγγλίας ένιωθε ήδη άβολα για τη στάση της αναφορικά με τη νομισματική πολιτική. Οι σημερινές ανοδικές εκπλήξεις τόσο στον δομκό όσο και στον βασικό πληθωρισμό σίγουρα δεν θα έχουν βοηθήσει», αναφέρει ο Άμπροουζ Κρόφτον, στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές στη JP Morgan Asset Management.

Οι αποδόσεις των διετών βρετανικών κρατικών ομολόγων, οι οποίες είναι ευαίσθητες στις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών για τα επιτόκια, έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από από το υψηλότερο επίπεδό τους το οποίο τελευταία φορά καταγράφηκε το 2011.

Ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί απότομα στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, αντανακλώντας την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ωστόσο, η BoE φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και οι μισθολογικές πιέσεις θα καθυστερήσουν την επιβράδυνση του πληθωρισμού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News