Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 11:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Πρόστιμα σε Mastercard και άλλες εταιρείες για τη σύσταση καρτέλ

Βρετανία: Πρόστιμα σε Mastercard και άλλες εταιρείες για τη σύσταση καρτέλ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 33 εκατ. στερλινών σε πέντε εταιρείες επεξεργασίας πληρωμών, επέβαλε η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας αρμόδια για τον εν λόγω κλάδο, για φερόμενη συμφωνία για τη σύσταση καρτέλ που φορούσε προπληρωμένες κάρτες και είχαν εκδοθεί σε ευάλωτους πολίτες για επιδόματα πρόνοιας

Σχεδόν το συνολικό ποσό των προστίμων επιβλήθηκε στη Mastercard (31,56 δισ. λίρες), ενώ οι άλλες εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο ήταν οι allpay, Advanced Payment Solution, Prepaid Financial Services και Sulion.
 
Στην απόφασή της, η Ρυθμιστική Αρχή Συστημάτων Πληρωμών (PSR) αναφέρει ότι οι εταιρείες παραβίασαν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, συνάπτοντας συμφωνία για να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους ή να μην καταβάλουν προσπάθειες να αποσπάσουν πελάτες η μία από την άλλη, στις προπληρωμένες κάρτες που προσφέρονταν από τις τοπικές αρχές για την καταβολή επιδομάτων πρόνοιας σε ευάλωτα άτομα.
 
Η συμφωνία αυτή, σήμαινε ότι οι αποδέκτες των καρτών -όπως άστεγοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και αιτούντες άσυλο- δεν είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν φθηνότερα ή καλύτερης ποιότητας προϊόντα, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.
 
Η PSR είχε προαναγγείλει από τον Μάρτιο του περασμένου έτους -μετά την εξέταση των προκαταρκτικών πορισμάτων- ότι σχεδίαζε να επιβάλει πρόστιμο στις πέντε εταιρείες. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση η έρευνά της έχει ολοκληρωθεί, ενώ όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της έρευνας, όλα τα μέρη συμφώνησαν και παραδέχθηκαν ότι παραβίασαν το νόμο.
 
«Αυτή η έρευνα και τα σημαντικά πρόστιμα που έχουμε επιβάλει στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η PSR έχει μηδενική ανοχή στις συμπεριφορές καρτέλ», δήλωσε ο Κρις Χέμσλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Συστημάτων Πληρωμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Amazon: Γιατί σταματά να δέχεται τις πιστωτικές Visa στη Βρετανία

ΕΚΤ: Πόσο στοιχίζουν οι απάτες με τις κάρτες
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News