Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 23:00
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Εurogroup: Τα ρίσκα για την οικονομία παραμένουν, παρά την ισχυρή ανάκαμψη

Εurogroup: Τα ρίσκα για την οικονομία παραμένουν, παρά την ισχυρή ανάκαμψη

Μία πολιτική πράξη εξισορρόπησης αναζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών του Εurogroup στη σημερινή τους συνεδρίαση, εν μέσω των αντικρουόμενων οικονομικών δυνάμεων: πιο αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης, παρά τη μέχρι τώρα δυναμική ανάκαμψη και πιο ισχυρός πληθωρισμός.

Δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης καθώς συνεχίζεται η πανδημία με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ενώ παράλληλα προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές στέλνοντας το μήνυμα ότι θα παρακολουθούν στενά τις υψηλές τιμές ενέργειας. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup είπε ότι η παρά τους κινδύνους, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει ισχυρή, γεγονός που αποτυπώνει το θετικό αντίκτυπο που είχαν όλα τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας.

«Οι οικονομίες πολλών χωρών έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ άλλες επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα σοβαροί κίνδυνοι και προκλήσεις», προειδοποίησε. 

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε ότι η ταχύτητα της ανάκαμψης αυτή τη φορά ήταν πολύ μεγαλύτερη, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν χρειάστηκαν μέχρι και επτά χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, διαμήνυσε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δείχνει πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν την περίοδο της κρίσης ήταν οι κατάλληλες. «Κάθε κρίση είναι διαφορετική και είναι δύσκολο να κάνεις συγκρίσεις σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ή την κρίση του ευρώ όπου μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες έπρεπε να διορθωθούν σε πολλές χώρες – αυτό έγινε με επιτυχία, αλλά ήταν επώδυνο».

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, οι υπουργοί Οικονομικών παρακολουθούν στενά το άλμα των τιμών του πληθωρισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

«Όλοι οι υπουργοί αναγνώρισαν τον αντίκτυπο από την άνοδο των τιμών, παραμένει πάντως η αρχική μας άποψη ότι ο πληθωρισμός, αν και θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο χρονικό διάστημα, θα αρχίσει να υποχωρεί μέσα στο έτος καθώς θα βελτιώνεται η κατάσταση στην πλευρά της προσφοράς με την αποκατάσταση των αλυσίδων εφοδιασμού. Επίσης το υψηλό επίπεδο των καταθέσεων που έπαιξε ρόλο στην άνοδο των τιμών θα αρχίσει σταδιακά να μετριάζεται». 

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρν, επανέλαβαν ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταδιακά στο στόχο του 2%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News