Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 15:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πόλεμος για τον «λευκό χρυσό» μόλις ξεκίνησε

Ο πόλεμος για τον «λευκό χρυσό» μόλις ξεκίνησε

Με σχεδόν όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν αργά ή γρήγορα την ηλεκτροκίνηση, σιγά – σιγά αναδύεται ένα νέο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία. Η επάρκεια των αποθεμάτων λιθίου.  

Το 2021, η Tesla παρέδωσε στην κυκλοφορία σχεδόν 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα, ενώ μερικές ακόμη νέες εταιρείες, όπως η Rivian και η Lucid, ετοιμάζουν να βγάλουν στην αγορά νέα μοντέλα. 

Όλα αυτά τα ηλεκτρικά Ι.Χ., μπορεί να μην χρειάζονται βενζίνη, αέριο ή πετρέλαιο, αλλά χρειάζονται μπαταρίες. Με δεδομένο ότι το λίθιο είναι ένα υλικό ελαφρύ, ανθεκτικό και αποδοτικό, η πλειοψηφία των μπαταριών αποτελείται από λίθιο. 

Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ηλεκτρικά οχήματα θα ευθύνονται για τουλάχιστον το 90% της παγκόσμιας ζήτησης έως το 2030. 

Το πρόβλημα, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι το λίθιο έχει και άλλες πολλές εφαρμογές, όπως στα κινητά τηλέφωνα, στους υπολογιστές, στα κεραμικά, στα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και στην τεχνολογία αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας. 

«Είναι σαν το αίμα στο σώμα μας» δηλώνει ο Jon Evan, επικεφαλής της Lithium Americas. «Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της τεχνολογίας μπαταριών». 

Γι’ αυτό τον λόγο, το λίθιο -όχι άδικα- έχει χαρακτηριστεί ως «λευκός χρυσός». 

Από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα, η τιμή του πολύτιμου υλικού έχει εκτοξευτεί κατά 280%, καθώς για πολλούς θεωρείται μια σύγχρονη έκδοση του πετρελαίου. Τόσο μεγάλη είναι η εξάρτηση της οικονομίας. 

Περισσότερο από το 80% των αποθεμάτων βρίσκονται σε ορυχεία της Αυστραλίας, της Χιλής και της Κίνας, με την τελευταία να ελέγχει τουλάχιστον το 50% της παγκόσμιας αγοράς επεξεργασίας λιθίου, ενώ διαθέτει το 66% των εργοστασίων παραγωγής μπαταριών λιθίου. 

Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν μόλις ένα εν λειτουργία ορυχείο λιθίου, κάτι το οποίο καθιστά την υπερδύναμη αρκετά ευάλωτη σε αυτή τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Γι αυτό τον λόγο, ήδη ετοιμάζονται μια σειρά νέων projects, με στόχο την εξόρυξη περισσότερου λιθίου. 

Η Controlled Thermal Resources αναπτύσσει μια νέα εγκατάσταση εξόρυξης λιθίου στη Salton Sea, με την General Motors να επενδύσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στο εν λόγω εγχείρημα. 

Από την πλευρά της, η Piedmont Lithium επιθυμεί να αναβιώσει τα παλιά ορυχεία λιθίου στη Βόρεια Καρολίνα, έχοντας και τις πλάτες της Tesla. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Lithium Americas σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο ορυχείο στη Nevada, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ. 

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων για την απρόσκοπτη πρόσβαση στο λίθιο, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά οικονομικά σχήματα των επόμενων ετών, καθώς είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο υλικό αργά ή γρήγορα θα καταστεί το νέο «πετρέλαιο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

«Λάμπει» η αγορά των διαμαντιών – Αυξάνει τις τιμές ο μεγαλύτερος παραγωγός του κόσμου

VW: Εγκαινίασε το πρώτο της εργοστάσιο για ανακύκλωση μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων

Tesla: Deal για την προμήθεια λιθίου από την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News