Η Γενιά Ζ επενδύει στην υψηλή τεχνολογία και στην ηλεκτροκίνηση
Η μετοχή της Tesla, κορυφαία επιλογή όσων γεννήθηκαν από το 1996 και μετά
Έχει περάσει πλέον ένας χρόνος από τότε που οι νεαρής ηλικίας και νεοπαγείς επενδυτές στράφηκαν μαζικά στις δημοφιλέστατες μετοχές της εταιρείας GameStop, τις οποίες συνιστούσαν μετά μανίας ψηφιακές κοινότητες και πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων –στη σχετική αργκό ονομάζονται «meme stocks». Οι επιλογές αυτές έγιναν κατά κύριο λόγο από τους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Γενιάς Ζ, δηλαδή αγόρια και κορίτσια που ήρθαν στον κόσμο από το 1996 και μετά, που είναι μεγάλοι θιασώτες της τεχνολογίας. Σήμερα η μοντέρνα τάση τούς καθοδηγεί στο να επενδύσουν σε ομίλους υψηλής τεχνολογίας στο πεδίο του «μετασύμπαντος» και της ηλεκτρικής αυτοκίνησης, σύμφωνα με έρευνα που αφορούσε το θέμα και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και το οποίο δημοσιεύει η Καθημερινή, στο πλαίσιο των τοποθετήσεων που έκαναν το τελευταίο τρίμηνο οι εν λόγω νέοι άνθρωποι, κορυφαία επιλογή τους αποδείχθηκε η μετοχή της καλιφορνέζικης Tesla, όπως αποτυπώνεται στην τριμηνιαία έρευνα της Apex Fintech Solutions, η οποία παρέχει υπηρεσίες εκκαθάρισης και φύλαξης περιουσιακών στοιχείων σε χρηματιστηριακούς οίκους, όπως οι SoFi, Stash, WeBull και Marcus, μέλος του ομίλου της Goldman Sachs. Η εταιρεία AMC Entertainment, με την αλυσίδα κινηματογράφων στις ΗΠΑ, απώλεσε μεταξύ των 100 κορυφαίων επιλογών μετοχών την πρωτιά της από την Tesla, κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά σε διάστημα αρκετών τριμήνων, και βρέθηκε στην τρίτη θέση. Η έρευνα της Apex Fintech Solutions αναλύει πάνω από 1 εκατομμύριο λογαριασμούς της Γενιάς Ζ, τους οποίους διατηρεί ο βραχίονας εκκαθάρισης της πρώτης.
Πέρυσι τον Ιανουάριο, οι νεαροί και «νεοφώτιστοι» μικροεπενδυτές είχαν σωρηδόν στραφεί στη μετοχή της εταιρείας πώλησης ηλεκτρονικών παιχνιδιών GameStop, αφότου είχε οργανωθεί μια μεγάλη εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα για να τιμωρηθούν οι παραδοσιακοί επενδυτές, που έκαναν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις. Και αυτοί είχαν προκαλέσει πλήγμα στην GameStop, η οποία σήμερα έχει χάσει την αίγλη της και έχει υποχωρήσει πέντε θέσεις, στην 11η βαθμίδα, όπως δείχνει η έρευνα. Οσες μετοχές δεν είχαν τόσο μεγάλο δέλεαρ στις ψηφιακές κοινότητες κατήλθαν περισσότερο. Η ContextLogic, ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Wish, υποχώρησε κατά 35 θέσεις και βρέθηκε στην 56η, ενώ κατά 41 θέσεις έπεσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Ocugen, η οποία βρίσκεται πλέον από πλευράς προτιμήσεων μετοχών στην 91η θέση.
Η εύνοια των επενδυτών της Γενιάς Ζ, ωστόσο, στρέφεται σε κάτι αναμενόμενο για την ηλικία τους, δηλαδή την αυτοκίνηση της νέας εποχής. Η νεοφυής εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive, η οποία μόλις τον Νοέμβριο εισήχθη στο χρηματιστήριο, εμφανίζεται πρώτη φορά στην 44η θέση της κατάταξης, ενώ η ανταγωνίστρια κινεζική ΝΙΟ απαντάται στην 8η θέση και στη 19η η ιστορική Ford Motor. Η μητρική του Facebook, η επονομαζόμενη πλέον Meta Platforms, ανήλθε δύο βαθμίδες, στη 12η θέση, ενώ η εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Roblox κατά 36 θέσεις, στην 36η. Τέλος, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Apex, Μπιλ Καπούζι, «το ενδιαφέρον για το “μετασύμπαν” είναι μεγάλο και όσο περισσότερες εταιρείες του ψηφιακού κόσμου εισάγονται στο χρηματιστήριο, τόσο θα εντάσσονται και στις 100 κορυφαίες στις οποίες επιλέγουν να επενδύσουν οι νέοι της Γενιάς Ζ».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News