Business & Finance Σάββατο 15/01/2022, 17:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κολοσσός της πυρηνικής που «θυσιάζεται» για να προστατεύσει τα γαλλικά νοικοκυριά

Ο κολοσσός της πυρηνικής που «θυσιάζεται» για να προστατεύσει τα γαλλικά νοικοκυριά

Με τις ενεργειακές τιμές να πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η γαλλική κυβέρνηση υποχρεώνει τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό της χώρας να πουλά περισσότερη ενέργεια σε πολύ χαμηλότερες τιμές, που αναμένεται να προκαλέσει ζημίες στην επιχείρηση ύψους 9 δισ. δολαρίων.

Η θυσία της Electricite de France ωστόσο θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στα νοικοκυριά και στις μικρές ιδίως επιχειρήσεις από την εκτόξευση των τιμών ρεύματος. Παράλληλα, θα ενισχύσει την οικονομία της Γαλλίας, πλήττοντας βέβαια παράλληλα την ενεργειακή της πολιτική.

Η EDF είναι ο βασικός πάροχος ενέργειας στη χώρα εδώ και δεκαετίες, ενώ ο υπερπλήρης στόλος πυρηνικών που διαθέτει είναι ικανός να εξάγει και σε γειτονικές.

Τα προβλήματα

Ωστόσο, η προστασία των νοικοκυριών γίνεται σε βάρος της κολοσιαίας επιχείρησης σε μία περίοδο που πλήττεται σε πολλά μέτωπα. Συγκεκριμένα η εταιρεία προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα συντήρησης των πυρηνικών της αντιδραστήρων, μία διαδικασία εξαιρετικά κοστοβόρα. Στο πλαίσιο αυτό έχει υποχρεωθεί να διακόψει παραγωγή από ορισμένους αντιδραστήρες.

Παράλληλα, οφείλει να επενδύσει σε νέους αντιδραστήρες, αλλά και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η Γαλλία βαδίζει προς την πράσινη μετάβαση στις επόμενες δεκαετίες.

Αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί ότι η EDF μπροεί οριακά μόνο να αντισταθμίσει τη ζημία που θα της προκληθεί για τη στήριξη των νοικοοκυριών. Μάλιστα, οι μέτοχοι μειοψηφίας έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα μερίδιά τους μετά την εντολή της γαλλικής κυβέρνησης, οδηγώντας σε πτώση της μετοχής κατά 25% χθες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φωτοβολταϊκά: Πώς θα βγάλετε τα περισσότερα χρήματα από τη στέγη ή την ταράτσα σας

Λεμέρ για τιμές ρεύματος: Απολύτως αναγκαίο να βρεθεί λύση – «Δείτε τι γίνεται στο Καζακστάν»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News