Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 15:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε προπανδημικά επίπεδα (επιτέλους) η βρετανική οικονομία

Σε προπανδημικά επίπεδα (επιτέλους) η βρετανική οικονομία

Για πρώτη φορά μετά την επιβολή του πρώτου lockdown στη χώρα η βρετανική οικονομία επέστρεψε σε προπανδημικά επίπεδα. Μάλιστα, με – μη προσδοκώμενη – ανάπτυξη της τάξης του 0,9% τον Νοέμβριο, που εν μέρει πυροδοτήθηκε από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, η βρετανική οικονομία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα επίπεδα αμέσως πριν το πρώτο lockdown.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε το μέγεθος της οικονομίας να επιστρέφει στα επίπεδα προ πανδημίας τον Νοέμβριο – μία απόδειξη του θάρρους και της αποφασιστικότητας των Βρετανών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ρίσι Σουνάκ.

Εκτός από τις χριστουγεννιάτικες αγορές που πραγματοποιήθηκαν πριν την έξαρση της Όμικρον, ώθηση στην οικονομία έδωσαν και οι κρατήσεις σε εστιατόρια, καθώς και την δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο. Σημειώνεται πως σε σχέση με το επίπεδο πριν το Μάρτιο του 2020, ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας επιταχύνθηκε κατά 0,7% τον Νοέμβριο.

Οι αναλυτές «έβλεπαν» πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη για τον Νοέμβριο ιδίως λόγω της Όμικρον που εμφανίστηκε στα τέλη του ίδιου μήνα και οδήγησε σε περισσότερες ελλείψεις εργαζομένων και την επιβολή περιοριστικών μέτρων από τη βρετανική κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2%.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πλην της βρετανικής έχουν ήδη ανακάμψει από την πανδημία, με την πιο εντυπωσιακή ανάκαμψη να σημειώνεται στις ΗΠΑ.

Η βρετανική οικονομία όμως σημειώνεται πως συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 9% το 2020. Συγκαταλέγεται δηλαδή μεταξύ των χωρών που είχαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Διαβάστε επίσης:

Bρετανία: Η συμφωνία για το εμπόριο μετά το Brexit πρέπει να επιτευχθεί

«Όχι δαπάνες τον Ιανουάριο»: Το νέο κίνημα που βάζει τάξη στα οικονομικά μας

«Φάτε τζίντζερ και χορέψτε με χούλα – χουπ»: Οργή στη Βρετανία για εταιρεία ηλεκτρισμού

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News