Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 11:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,7% για τη Γερμανία το 2021 – Έχει δρόμο για να φθάσει τα προ-Covid επίπεδα

Ανάπτυξη 2,7% για τη Γερμανία το 2021 – Έχει δρόμο για να φθάσει τα προ-Covid επίπεδα

Κατά 2,7% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το 2021, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. 

Η αύξηση του ΑΕΠ επήλθε ως συνέχεια της ύφεσης 4,6% που είχε σημειωθεί το 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους των lockdowns και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. 

«Παρά τη συνέχιση της πανδημίας, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ελλείψεις υλικών, η γερμανική οικονομία κατάφερε να ανακάμψει από τη βαθιά πτώση του προηγούμενου έτους, αν και ακόμη δεν έχει φθάσει στα προ-κρίσης επίπεδα» δήλωσε ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας, Georg Thiel. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ του 2021 υπολείπεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ του 2019, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η γερμανική οικονομία χρειάζεται να καλύψει επιπλέον έδαφος για να φθάσει τα προ-Covid επίπεδα. 

Στο μεταξύ, οι αβεβαιότητες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένουν στο επίκεντρο και το 2022, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον, τα προβλήματα στον κλάδο των logistics, καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. 

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του 2021, το δημοσιονομικό έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης διευρύνθηκε στα 153,9 δισ. ευρώ από 145,2 δισ. ευρώ το 2020, ως απόρροια του αυξημένου δανεισμού. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΒΜW: Κέρδισε τη «μάχη» των πωλήσεων στη Γερμανία για το 2021

Bundesbank: «Αλλαγή σκυτάλης» με ΕΚΤ και πληθωρισμό στο επίκεντρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News