Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πόσα χρήματα χρειάζεστε για να νιώθετε οικονομικά ασφαλείς;

ΗΠΑ: Πόσα χρήματα χρειάζεστε για να νιώθετε οικονομικά ασφαλείς;

Εξαψήφιο είναι το ποσό που χρειάζεται ο μέσος Αμερικάνος προκειμένου να νιώθει οικονομικά ασφαλής, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση των Personal Capital και Harris Poll.

Συγκεκριμένα, κατά μέσον όρο οι ενήλικες στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι για να νιώθουν ασφαλείς πρέπει να έχουν εισοδήματα 128.000 δολαρίων. Ωστόσο, το ποσό αυτό απέχει πολύ από το μέσο εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών που ανέρχεται στα 67.521 δολάρια.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 Αμερικανούς, δείχει επίσης ότι η αυτοπεποίθηση όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση φθίνει. Ενδεικτικά, το τελευταίο τρίμηνο του 2021, το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κατά την άποψή του υγιή οικονομικά. Αντιθέτως, στην αρχή του 2021 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 48%.

Η πτώση αυτή οφείλεται εν μέρει στη μείωση των κρατικών ενισχύσεων που άρχισαν να δίνονται με την επέλαση της πανδημίας. Παράλληλα όμως, οφείλεται και στην ραγδαία αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών περίπου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 7% σε σχέση με τον δεκέμβριο του 2020 και στο 0,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα από τον Ιούνιο του 1982.

Εκτός όμως από τη μείωση της κρατικής στήριξης και την αύξηση των τιμών, πολλοί είναι οι Αμερικάνοι που έχουν πολύ υψηλό χρέος. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση των Personal Capital και Harris Poll δήλωσαν ότι τα χρέη τους είναι «μη διαχειρίσιμα», ενώ το 37% τόνισε ότι ένα έκτακτο έξοδο των 100 δολαρίων θα τους προκαλούσε άγχος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εμφάνισαν το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα δύο ετών το Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Άλμα του πληθωρισμού στο 7% – Υψηλό 40 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News