Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 22:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποσυμπίεση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου – Υποχωρούν οι τιμές

Αποσυμπίεση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου – Υποχωρούν οι τιμές

Για τέταρτη συνεχή μέρα υποχωρούν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μειώνοντας τις ανησυχίες για τις περιορισμένες προμήθειες στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς της Ολλανδίας υποχώρησαν στα 75,153 ευρώ τη μεγαβατώρα, έπειτα από μία συνεδρίαση με έντονεες διακυμάνσεις.

Η υποχώρηση οφείλεται εν μέρει στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Με τα σχέδια που παρουσιάστηκαν σήμερα από γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, οι Αμερικάνοι επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο στην προμήθεα φυσικού αερίου.

Παράλληλα, όμως, οι παραδόσεις LNG στην Ευρώπη από διαφορετικές πηγές εκτός της Ρωσίας έχουν αποσυμπιέσει την αγορά. Αναμένεται πως οι παραδόσεις θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω του θερμότερου – από το προσδοκώμενο – κλίματος στην Ασία, όπως σημειώνει αναλυτής του BloombergNEF.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι εξαιτίας των ενισχυμένων παραδόσεων, παρουσιάζεται έλλειψη στους τερματικούς σταθμούς παράδοσης LNG, με αποτέλεσμα τα φορτία να ανταλλάσσονται σε χαμηλότερες τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στη μέρα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την κρίση στο φυσικό αέριο και το πλήγμα που δημιουργεί στις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Χωρίς ενδοιασμούς, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, o Fatih Birol, δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους: «Υπάρχουν ισχυρά σημάδια σύσφιξης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας. Οι ελλείψεις στα αποθέματα αυτή τη στιγμή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Gazprom».

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το κόστος της ακριβής ενέργειας στην οικονομία

Citigroup: 1 τρισ. δολάρια ο «λογαριασμός» της ενέργειας φέτος στην Ευρώπη

IEA: Ένας ευθύνεται για τους φουσκωμένους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News