Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 16:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ryanair: Τα κροκοδείλια δάκρυα της Lufthansa για το περιβάλλον μπλοκάρουν τον ανταγωνισμό

Ryanair: Τα κροκοδείλια δάκρυα της Lufthansa για το περιβάλλον μπλοκάρουν τον ανταγωνισμό

Κατηγορίες επιρρίπτει η Ryanair στη Lufthansa ότι επικαλείται ψευδώς περιβαλλοντικές ανησυχίες ώστε να προστατεύσει τις βάσεις τις σε βασικά αεροδρόμια της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ο εθνικός αερομεταφορέας της Γερμανίας έχει υποστηρίξει ότι οι κανονισμοί για τις βάσεις αεροσκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον υποχρεώνουν να πραγματοποιήσει 18.000 πτήσεις χωρίς επιβάτες κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα χωρίς λόγο.

Οι ακτιβιστές, μεταξύ αυτών και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, τάχθηκαν υπέρ των δηλώσεων της Lufthansa. Αντιθέτως η Ryanair δήλωσε ότι η γερμανική αεροπορική θα έπρεπε να πωλήσει φθηνότερα εισιτήρια, ώστε να διασφαλίσει ότι θα γεμίσουν οι πτήσεις.

«Η Lufthansa λατρεύει τα κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον, όταν κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να προστατεύσει τις βάσεις της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary. Ο ίδιος υποστήριξε ότι γεμίζοντας τις θέσεις των αεροδρομίων η Lufthansa «μπλοκάρει τον ανταγωνισμό και περιορίζει τις επιλογές σε κεντρικά αεροδρόμια».

Πολιτική use it or lose it

Σημειώνεται πως η Lufthansa, κάτω από την ομπρέλα της οποίας υπάγονται η Swiss, η Βrussels Airlines και η Austrian Airlines, άσκησε πίεση στην Ε.Ε. για την πολιτική χρήσης των θέσεων στα αεροδρόμια. Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, οι αεροπορικές οφείλουν να κινούν τα αεροσκάφη, διαφορετικά χάνουν τις θέσεις τους στα αεροδρόμια του μπλοκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής Carsten Spohr στη γερμανική Frankfurter Allgemeine, δήλωσε ότι ανησυχεί για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας και άφησε να εννοηθεί ότι θα υποχρεωθεί να ακυρώσει ορισμένες πτήσεις.

Ως αποτέλεσμα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι το πλαφόν για χρήση του 80% των βάσεων για τον χειμώνα μειώνεται στο 50% λόγω της Covid-19. Επίσης, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι αεροπορικές θα μπορούν να ζητήσουν περαιτέρω εξαιρέσεις, εφόσον είναι δικαιολογημένες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδι με αεροπλάνο; 7 συμβουλές από έναν πρώην πιλότο

Τα καλύτερα και τα χειρότερα διαβατήρια για το 2022 – Η θέση της Ελλάδας

Οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες για το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News