Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 14:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒοΕ: Να εκτιμούν σωστά τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή οι τράπεζες

ΒοΕ: Να εκτιμούν σωστά τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή οι τράπεζες

Οδηγίες προς τις βρετανικές τράπεζες έδωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να είναι «φιλόδοξες» όταν κάνουν εκτιμήσεις για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ειδάλλως -όπως προειδοποίησε- θα βρεθούν αντιμέτωπες με παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Με επιστολή της προς τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών αναφορικά με τις προτεραιότητές της για τα επόμενα χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας επισημάνε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο πώς εντάσσουν του κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, στην επιχειρηματική τους στρατηγική, στη λήψη των αποφάσεων και στην ανάληψη κινδύνων. 

«Επιπλέον, θα πρέπει να διατηρήσουμε ένα εύρος εποπτικών εργαλείων υπό αναθεώρηση, προκειμένου να γίνεται χρήση τους όταν η πρόοδος δεν θα είναι αποτελεσματική», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

Ένα σημείο στο οποίο κάνει ιδιαίτερη μνεία η ΒοΕ, είναι στο γεγονός ότι οι τράπεζες επικεντρώνονται στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, της οποίας οι κίνδυνοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους, είναι προβλέψιμοι και απαιτούν δράση τώρα. 

«Από το 2022, θα ενσωματώσουμε την εποπτεία στους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον κλίμα, στη βασική μας εποπτική προσέγγιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών στο Λονδίνο θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στην κλιματική αλλαγή, κάτι που θα επιφέρει μεγαλύτερη δέσμευση απέναντι στις κρατικές ρυθμιστικές αρχές των χωρών από τις οποίες προέρχονται. 

«Αναμένουμε από εσάς, να αναλογισθείτε τον δυνητικό αντίκτυπο του γενικού και του κοινωνικού πληθωρισμού στη χρηματοπιστωτική ανθεκτικότητα, μεταξύ ενός εύρους σεναρίων και παραγόντων όταν παίρνονται συνετές αποφάσεις», καταλήγει η επιστολή. 

Η ΒοΕ με επιστολή της στους ασφαλιστές έδωσε παρόμοιες οδηγίες, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να διεξάγουν περεταίρω έρευνα για τον πιθανό αντίκτυπο του κινδύνου που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπο των φυσικών κινδύνων στα περιουσιακά στοιχεία και στις υποχρεώσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News