Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 18:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Boeing: Ρεκόρ τριετίας στις παραδόσεις αεροσκαφών

Στη δεύτερη θέση με διαφορά από την Airbus

Boeing: Ρεκόρ τριετίας στις παραδόσεις αεροσκαφών

Τις υψηλότερες πωλήσεις από το 2018 σημείωσε το 2021 η Boeing, καταδεικνύοντας ότι ο κλάδος της αεροπλοΐας ήταν αισιόδοξος για την ανάκαμψη των ταξιδιών. Παρότι όμως η αμερικανική κατασκευή σημείωσε ρεκόρ τριετίας, βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από την γαλλική Airbus.

Συγκεκριμένα η Boeing παρέδοσε τουλάχιστον 340 jetliner σε αεροπορικές και άλλους πελάτες, από 157 το 2020. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, ένα μεγάλο μέρος των παραδόσεων αφορά τα αεροσκάφη τύπου 737 Max, τα οποία βρίσκονταν καθηλωμένα επί σχεδόν 2 χρόνια μετά τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα του 2018 και του 2019. Συνολικά, η εταιρεία πούλησε (ακαθάριστες πωλήσεις) 535 νέα αεροσκάφη πέρυσι, μαζί δηλαδή με τις ακυρώσεις.

Αντίστοιχα, αξίζει να σημειωθεί, η Airbus ανακοίνωσε χθες πως παρέδωσε 611 αεροσκάφη το 2021, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8% από το 2020. Επίσης, η Airbus πώλησε (ακαθάριστες πωλήσεις) 771 αεροσκάφη στη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις της να φθάσουν τα 507 αεροσκάφη, μετά τις ακυρώσεις που είχε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Boeing χτυπήθηκε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο από τα δυστυχήματα του 737, αλλά και λόγω ανησυχιών σχετικά με την ποιότητα των αεροσκαφών τύπου 787 Dreamliner, που υποχρέωσαν την κατασκευαστική να μειώσει τους ρυθμούς παραγωγής, καθώς και να αναστείλει τις παραδόσεις του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο κολοσσοί επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες αλλαγές στους λογιστικούς κανόνες καθώς και από τις έντονες διακυμάνσεις της αεροπορικής αγοράς στη διαρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναλυτές επισημαίνουν ότι με βάση τα λογιστικά πρότυπα που ακολουθεί η Airbus, όπως και η Boeing, είναι πολύ πιθανόν να μην παραδοθούν ορισμένα αεροσκάφη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Airbus: Στην κορυφή για το 2021 παρά τις δυσκολίες

Qatar: Ζητά αποζημίωση 618 εκατ. δολαρίων από την Airbus – Προβλήματα στο εξωτερικό αεροσκαφών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News