Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 18:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό 26 ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό 26 ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο του 2021 στις χώρες του ΟΟΣΑ, αγγίζοντας το 5,8% στο δωδεκάμηνο μεταξύ Νοεμβρίου του 2020 και Νοεμβρίου του 2021.

Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ η μεγαλύτερη πληθωριστική έκρηξη σημειώθηκε στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 6,8% τον Νοέμβριο από 6,2% τον Οκτώβριο.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός άγγιξε το 4,9% σε σχέση με 4,1 ένα μήνα νωρίτερα και -0,3% ένα έτος πριν. Συνολικά όμως, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ολόκληρη την περιοχή που καλύπτει ο ΟΟΣΑ.

Ενέργεια

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες βρίσκονται – κατά κύριο λόγο – πίσω από την αύξηση των τιμών.

Οι τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν κατά 27,7% στην περιοχή του ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό 26 ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο-1

Επίσης, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο ενισχύθηκαν κατά 3,3%. Οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν στο 5,5% τον Νοέμβριο στον ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ επίσης, οι τιμές εκτός τροφίμων και ενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς στο 3,8% σε σχέση με 3,5% τον Οκτώβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bundesbank: «Αλλαγή σκυτάλης» με ΕΚΤ και πληθωρισμό στο επίκεντρο

Μέτρα κατά των ανατιμήσεων: Για ποια βασικά προϊόντα εξετάζεται η μείωση ΦΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News