Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 12:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλακ άουτ στην αγορά του χοιρινού – Γιατί καταρρέουν οι τιμές

Μπλακ άουτ στην αγορά του χοιρινού – Γιατί καταρρέουν οι τιμές

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών έχει κατρακυλήσει η τιμή του χοιρινού στην Ευρώπη, καθώς η επέκταση ενός θανατηφόρου ιού απειλεί με «μπλακ άουτ» την αλυσίδα τροφίμων. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει υποχωρήσει στα 125 ευρώ ανά 100 κιλά, υπό τον φόβο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στις εξαγωγές, σε μια προσπάθεια θωράκισης των καταναλωτών. 

Ο ιός, ο οποίος ξεκίνησε από την Αφρική, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη δυτική Ευρώπη, με τα προβλήματα να είναι εντονότερα στη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία. 

Ήδη, αρκετοί αγοραστές, όπως η Κίνα, εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγών χοιρινού από την Ευρώπη, κάτι το οποίο απειλεί τη Γηραιά Ήπειρο με υπερπροσφορά κρέατος και κατ’ επέκταση οδηγεί τις τιμές σε χαμηλό πολλών ετών. 

Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί αισθητά, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων και των ζωικών τροφών. 

«Η ασθένεια επεκτείνεται. Είναι ένας εφιάλτης. Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την κίνηση των άγριων ζώων» διερωτάται ο Miguel Angel Higuera Pascual, επικεφαλής της ένωσης χοιρινών εκτροφέων στην Ισπανία.  

Το πρόβλημα θα καταστεί ακόμη εντονότερο, αν ο ιός εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, δύο από τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν εξασφαλίσει μεγάλα εξαγωγικά συμβόλαια με την Κίνα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθένεια, η οποία απειλεί και τα αγριογούρουνα, είναι εξαιρετικά μεταδοτική και συχνά θανατηφόρα.  

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, το ίδιο στέλεχος του ιού είχε εντοπιστεί στην Ευρώπη και το 2007, πλήττοντας κυρίως τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τζον Κατσιματίδης: Ο «βασιλιάς των σούπερ μάρκετ» εξηγεί πώς η Όμικρον ανεβάζει τις τιμές

Πληθωρισμός: Αυξήσεις-φωτιά σε βασικά είδη από τα μέσα Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News