Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 22:48
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάιμοντ: Βλέπει ανάπτυξη ρεκόρ για φέτος και περισσότερες από 4 επιτοκιακές αυξήσεις

Ντάιμοντ: Βλέπει ανάπτυξη ρεκόρ για φέτος και περισσότερες από 4 επιτοκιακές αυξήσεις

Τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ περιμένει ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμοντ. 

«Θα έχουμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη όλων των εποχών φέτος, ίσως από την περίοδο μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Το ίδιο ισχυρό αναμένεται και το επόμενο έτος», ανέφερε ο Ντάιμοντ στη διάρκεια του 40ου Ετήσιου Συνεδρίου J.P.Morgan Healthcare. 

H αισιοδοξία αυτή του κορυφαίου τραπεζίτη των ΗΠΑ πηγάζει από τον ισχυρό ισολογισμό του Αμερικανού καταναλωτή. Η JPMorgan είναι η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα από πλευράς ενεργητικού και υπό αυτή την έννοια σχετίζεται με το ήμισυ των αμερικανικών νοικοκυριών. 

«Ο ισολογισμός του καταναλωτή ουδέποτε ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Οι καταναλωτές δαπανούν σήμερα 25% περισσότερο σε σχέση με την προ Covid περίοδο. Επίσης, η αναλογία εξυπηρέτησης του χρέους τους ειναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και 50 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ντάιμον επιμένει ότι η ανάπτυξη θα έρθει παρά το γεγονός ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο απ΄ό,τι αναμένουν οι επενδυτές. Οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις για φέτος και ο Ντάιμοντ είπε ότι δεν θα το εξέπληττε εάν η κεντρική τράπεζα προχωρούσε και σε περισσότερες. 

«Είναι πιθανόν ο πληθωρισμός να είναι χειρότερος απ΄ό,τι αναμένουμε και γι΄αυτό τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν περισσότερο. Προσωπικά, θα με εκπλήξει εάν μείνει μόνο σε τέσσερις αυξήσεις», σημείωσε. 

Να σημειωθεί ότι ο Ντάιμοντ είχε εκφράσει την άποψη για υψηλότερα επιτόκια και στο παρελθόν. 

Ωστόσο, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που περιμένει για φέτος, ο Ντάιμοντ είπε ότι οι επενδυτές στην αγορά μετοχών ενδεχομένως να βιώσουν ένα ταραχώδες έτος καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ προχωρά σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

«Η αγορά είναι διαφορετική. Περιμένουμε ότι η αγορά θα παρουσιάσει έντονη μεταβλητότητα φέτος, καθώς τα επιτόκια κινούνται ανοδικά. Εάν είμαστε τυχεροί, η Fed μπορεί να επιβραδύνει τον κύκλο της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής και να έχουμε μία ομαλή προσγείωση», υπογράμμισε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Kashkari (Fed): Προβλέπει δύο φορές αύξηση των επιτοκίων φέτος

ΕΚΤ – Fed: Παρόμοια προβλήματα, διαφορετικές λύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News