Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 13:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Munich Re: Το 2021 το δεύτερο πιο ζημιογόνο έτος για τις ασφαλιστικές

Munich Re: Το 2021 το δεύτερο πιο ζημιογόνο έτος για τις ασφαλιστικές

Η επέλαση μιας σειρά τυφώνων και ένα κύμα ψύχους στις ΗΠΑ, είχαν σαν αποτέλεσμα το 2021 να αποβεί ως το δεύτερο πιο δαπανηρό έτος για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα η Munich Re. Στην ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη εταιρεία αντασφάλισης στον κόσμο, προειδοποίησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα το πιο πιθανό είναι να σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασφαλισμένες ζημιές από τις φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε σχεδόν 120 δισ. δολάρια πέρυσι, πίσω μόνο από τις ζημιές ύψους 146 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2017. όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι τυφώνες Χάρβεϊ, Ίρμα και Μαρία. Σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις υσικές καταστροφές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Οι συνολικές ζημίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικές, ανήλθαν σε 280 δσς. δολάρια, οι τέταρτες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. 

Άλλη χρονιά με μεγάλες ζημιές ήταν το 2011, όταν μεγάλοι σεισμοί έπληξαν την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία, και το 2005 όταν ο τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη.

Ο ετήσιος απολογισμός της Munich Re, είναι υψηλότερος από την εκτίμηση των 105 δισ. δολαρίων, τον οποίο δημοσίευσε τον περασμένο Δεκέμβριο η ανταγωνίστρια, Swiss Re.

Οι ζημιές στις ΗΠΑ -που χτυπήθηκαν από δεκάδες ανεμοστρόβιλους τον Δεκέμβριο, από τον τυφώνα Άιντα και τον παγετό στην πολιτεία του Τέξας- αντιπροσώπευουν ένα ασυνήθιστα μεγάλο μέρος των απωλειών, σύμφωνα Munich Re.

«Η εικόνα των φυσικών καταστροφών το 2021 είναι ανησυχητική. Η έρευνα για τον κλίμα επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθίστανται πιο συχνά», δήλωσε ο Τόρστεν Τζεγουόρεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich Re.

Το πέρασμα του τυφώνα Άιντα από τη Νέα Ορλεάνη έως τη Νέα Υόρκη, είχε ως αποτέλεσμα ζημιές ύψους 36 δισ. δολαρίων. Η χειμερινή καταιγίδα που έπληξε κυρίως το Τέξας στοίχισε 15 δισ. δολάρια, ενώ δισ. στοίχισαν επίσης οι πλημμύρες στη Γερμανία.

«Τα στατιστικά στοιχεία για τις καταστροφές του 2021 είναι εντυπωσιακά επειδή ορισμένα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι από αυτά που είναι πιθανό να κατασθούν πιο συχνά ή πιο σοβαρά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», τονίζει ο Ερνστ Ράουχ, επικεφαλής για το κλίμα στη Munich Re.

Πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι τα γεγονότα το 2021 επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή και ότι έρχονται περισσότερα –και χειρότερα– στο μέλλον, καθώς η ατμόσφαιρα στη Γη θα συνεχίσει να θερμαίνεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν τα ποσοστά χρέωσεις ελέω του αυξανόμενου κινδύνου για φυσικές καταστροφές και σε ορισμένες περιοχές έχουν σταματήσει να παρέχουν κάλυψη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News