Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 10:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: Ποια μεγάλη εταιρεία ανεβαίνει στο «άρμα» της τετραήμερης εργασίας

Ιαπωνία: Ποια μεγάλη εταιρεία ανεβαίνει στο «άρμα» της τετραήμερης εργασίας

Δειλά δειλά αυξάνεται στην Ιαπωνία ο αριθμός των εταιρειών που εφαρμόζουν την τετραήμερη εργασία την εβδομάδα, στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής των εργαζομένων.

Η τελευταία εταιρεία που αποφάσισε να εφαρμόσει το μοντέλο αυτό προαιρετικά σε πρώτη φάση, είναι η Panasonic.

Σε ενημέρωση των επενδυτών την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιούκι Κουσούμι, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν δευτερεύουσες δουλειές και να αφιερώσουν χρόνο σε εθελοντική εργασία στο ρεπό τους.

«Η ευθύνη μας είναι να επιτύχουμε την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στον τρόπο εργασίας και της προσωπικής ζωής για το ανθρώπινο κεφάλαιο μας», ανέφερε. Η εταιρεία θα επιτρέψει επίσης στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι όταν οι συνεργάτες τους μεταφέρονται σε άλλες περιοχές.

Η κίνηση αυτή της Panasonic έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τεχνολογικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, προσφέρουν ευέλικτες σχέσεις εργασίας προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερα ταλέντα.

Η Amazon ήδη από το 2018 εφαρμόζει πιλοτικά την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας σε επιλεγμένους υπαλλήλους. Ο κολοσσός των καταναλωτικών προϊόντων Unilever τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκίνησε να δοκιμάζει τη μειωμένη εβδομάδα απασχόλησης για το προσωπικό της στη Νέα Ζηλανδία, ενώ χώρες όπως οι Ιρλανδία και Ισλανδία πειραματίζονται επίσης.

Στην Ιαπωνία, μερίδα βουλευτών συζητάει την πρόταση να δοθεί στους εργαζομένους ένα ρεπό επιπλέον την εβδομάδα. Ωστόσο, οι εταιρείες που επιτρέπουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας αποτελούν ακόμη τη μειοψηφία.

Μόλις κάτι περισσότερο από το 8% των ιαπωνικών επιχειρήσεων προσφέρουν περισσότερες από δύο εγγυημένες ημέρες άδειας την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα από το υπουργείο Εργασίας.

Εντούτοις υπάρχουν εταιρείες με πιο επιθετική προσέγγιση, όπως η φαρμακευτική εταιρεία Shionogi, η οποία αναπτύσσει μια από του στόματος θεραπεία για την Covid-19 και θα παρέχει την επιλογή για τρεις ημέρες άδειας την εβδομάδα από τον ερχόμενο Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei. Η Yahoo Japan και η Sompo Himawari Life Insurance επιτρέπουν επίσης την τετραήμερη εβδομάδα εβδομάδες στο προσωπικό που φροντίζει παιδιά ή ηλικιωμένους συγγενείς, σύμφωνα με την εφημερίδα.

moneyreview.gr με πληφοφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών; Γιατί παραιτούνται στελέχη και εργαζόμενοι

Σκωτία: Εβδομάδα εργασίας 4 ημερών σε όλη την οικονομία;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News