Business & Finance Σάββατο 8/01/2022, 08:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Self test: Η μαύρη αγορά σε Facebook, Instagram και eBay

Self test: Η μαύρη αγορά σε Facebook, Instagram και eBay

Όταν ο Patrick Kennedy, που ζει στην πόλη της Νέας Υόρκης, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ήθελε απεγνωσμένα να βρει και άλλα self test, όχι μόνο για να παρακολουθεί την πορεία της υγείας του, αλλά και για να διαπιστώσει πότε θα ήταν ασφαλές να επιστρέψει στη δουλειά του. Όμως στη Νέα Υόρκη, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. 

«Είναι αδύνατον βρεις τεστ κορωνοϊού λόγω των ελλείψεων στην πόλη», είπε ο Kennedy στο CNN. «Θέλω να επιστρέψω στη δουλειά αλλά πρέπει να είμαι σίγουρος ότι παίρνω τα σωστά μέτρα και δεν εκθέτω κανέναν στον ιό». 

Αφότου περίμενε σε μεγάλες ουρές στα κέντρα που διενεργούν τεστ και επισκέφθηκε φαρμακεία για να αγοράσει self tests, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Και τότε, βρήκε ένα post στο Instagram από έναν παλιό συμμαθητή του, ο οποίος πουλούσε τεστ απευθείας σε πελάτες: 20 δολάρια για κάθε τεστ και 5 δολάρια για την παράδοση. Ήταν φθηνότερα από μερικά τεστ που πωλούνται στα φαρμακεία της Νέας Υόρκης. Ο Kennedy αγόρασε πέντε.

Self test: Η μαύρη αγορά σε Facebook, Instagram και eBay-1
φωτ.: AP

Και δεν είναι ο μοναδικός Αμερικανός που αναγκάζεται να στραφεί σε Instagram, Facebook, TikTok, Craigslist, LinkedIn και eBay προκειμένου να βρει τα self tests που έχουν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία στις ΗΠΑ, την ώρα που οι πολίτες περιμένουν για ώρες στην ουρά στα κέντρα του τέστινγκ. 

Ο παλιός συμμαθητής του Kennedy αποκαλύπτει μόνο το μικρό του όνομα. Τον Joey και είναι ηλεκτρολόγος. Αγόρασε 100 τεστ από έναν φίλο του που δουλεύει για μια εταιρεία του κλάδου υγείας. «Χρειάζεται να κάνω τεστ για τη δουλειά μου και έτσι είχε αρχίσει να γίνεται πολύ ενοχλητικό το να πρέπει να περιμένω για τρεις ώρες στο κέντρο υγείας και κάποιες φορές, να μην καταφέρνω καν να κάνω τεστ», είπε στο CNN. Στα φαρμακεία, πλήρωσε ακόμα και 45 δολάρια για δύο τεστ. «Δεν μπορούσε να συνεχιστεί».

Αφότου αγόρασε τα 100 τεστ για 900 δολάρια (περίπου 9 δολάρια το καθένα), άρχισε να τα προσφέρει στο Facebook και το Instagram σε ανθρώπους στην τοπική κοινότητα. Λέει πως πούλησε 25 το πρώτο βράδυ και 45 την επόμενη ημέρα, πολλά από αυτά σε ξένους και σε γονείς που τα χρειάζονταν για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μετά τις διακοπές. 

«Σκοπός μου δεν είναι να βγάλω πολλά χρήματα. Είχα πρόσβαση στα τεστ -δεν τα στέρησα από άλλους αγοράζοντας σε μεγάλες ποσότητες από το φαρμακείο- είναι σχεδόν εγκληματικό ότι άνθρωποι περιμένουν στις ουρές για ώρες στο κρύο, κάτι που ίσως να τους κάνει ακόμα πιο άρρωστους. Αποφάσισα να τα παραδώσω απευθείας στα σπίτια», εξηγεί.  

Self test: Η μαύρη αγορά σε Facebook, Instagram και eBay-2
φωτ.: AP

Σε Amazon, CVS Health και Walgreens, επιβάλλονται πλέον περιορισμοί στον αριθμό των τεστ που μπορεί να αγοράσει ο κάθε πελάτης. Η Walmart πρόσφατα ανέβασε τις τιμές για τα rapid test από τα 14 δολάρια στα 20 δολάρια για τα δύο. 

Σύμφωνα με ειδικούς, η μεταπώληση των τεστ σε μικρές ποσότητες και χωρίς μεγάλο κέρδος δεν είναι παράνομη. Όμως υπάρχουν κίνδυνοι. Η Federal Trade Commssion πρόσφατα δημοσίευσε οδηγίες για το πώς κάποιος θα αποφύγει να αγοράσει ψεύτικα τεστ κορωνοϊού στο ίντερνετ. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε πρόσφατα να μοιράσει 500 εκατ. δωρεάν self test, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα λειτουργήσει η σχετική πλατφόρμα ώστε οι Αμερικανοί να μπορούν να τα ζητήσουν και πότε θα σταλούν. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι «δουλεύουμε τις λεπτομέρειες. Θα τα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες».

«Μία μαύρη αγορά η οποία κάνει τα τεστ διαθέσιμα σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν είναι η αντίδραση στην αποτυχία της κυβέρνησης σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο να παρέχει επαρκή τεστ. Μου κάνει έκπληξη που άρχισε να αναπτύσσεται μία μαύρη αγορά; Καθόλου. Υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία δεν μπορείς να πας εκτός και εάν έχεις αρνητικό τεστ, αλλά δεν υπάρχουν τεστ. Αυτό, στους ανθρώπους που ασχολούνται με τη μαύρη αγορά, ονομάζεται ‘ευκαιρία’», λέει ο Arthur Caplan, καθηγητής του Grossman School of Medicine στο New York University.

Υπενθυμίζεται ότι στα πρώτα στάδια της πανδημίας, είχε δημιουργηθεί μία μαύρη αγορά στον προστατευτικό εξοπλισμό -αντισηπτικά υγρά, μάσκες, γάντια, ποδιές κτλ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News