Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 16:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίχτυ προστασίας της Ιταλίας στις εξαγορές εταιρειών

Δίχτυ προστασίας της Ιταλίας στις εξαγορές εταιρειών

Έως τα μέσα του 2021 θέλει να επεκτείνει η Ιταλία τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις προσπάθειες εξαγοράς των ιταλικών εταιρειών που μδραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς κλάδους από Ευρωπαίους υποψήφιους αγοραστές. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες.  

Η Ρώμη το περασμένο Απρίλιο έκανε πιο αυστηρούς τους ισχύοντες κανόνες, οι οποίοι μπορούν να εμποδίσουν μια εξαγορά σε ένα ευρύ πεδίο κλάδων όπως ο χρηματοπιστωτικός, πίστωσης, στον ασφαλιστικό, ενεργειακό, αμυντικό, των τηλεπικοινωνίων, των μεταφορών, ύδρευσης, στον υγειονομικό και στους κλάδους ημιαγωγών και κυβερνοασφάλειας. 

Τα μέτρα αυτά πάρθηκαν όταν οι μετοχές εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού βρέθηκαν στον πάτο, καθιστώντας τις εξαγορές για τους υποψήφιους αγοραστές πιο φθηνές. 

Εκείνο το νομοσχέδιο έδινε στη Ρώμη την αρμοδιότητα να αποτρέπει την απόκτηση ιταλικών εταιρειών σε κλάδους ζωτικής σημασίας, από επενδυτές προερχόμενους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτούς εντός του μπλοκ προσωρινά έως τις 31 Δεκεμβρίου. 

Όπως ανέφερε όμως στο Reuters ο Βιντσέζο Πρέσουτο, βουλευτής του κόμματος των 5 Αστέρων, το ανώτερο σώμα της ιταλικής Γερουσίας θα επεκτείνει το πλαίσιο αυτό και για τους Ευρωπαίους επενδυτές για άλλους 6 μήνες. 

Επιπλέον για ακόμη 6 μήνες θα επεκταθεί η υποχρέωση των εταιρειών αυτών, να ενημερώνουν την ιταλική κυβέρνηση για οποιεσδήποτε αλλαγές αφορούν στην ιδιοκτησία και στον έλεγχο και τη χρήση των περιουσιακών τους στοιχείων. 

Όπως αναφέρει το Reuters η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει τέτοιου είδους αλλαγές, ή να επιβάλει περιορισμούς ούτως ώστε να διαφυλάξει τα στρατηγικά της συμφέροντα. 

Υπό το πλαίσιο αυτό η εξαγορά της τράπεζας Creval από τη ιταλική θυγατρική της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, θα εξετασθεί από την ιταλική κυβέρνηση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News