Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 21:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Φουσκωμένος ο λογαριασμός για τη στήριξη της λίρας

Τουρκία: Φουσκωμένος ο λογαριασμός για τη στήριξη της λίρας

Τουλάχιστον 7 δισ. δολάρια ξόδεψε η Τουρκία για τη στήριξη της λίρας μόνο τον Δεκέμβριο, όταν η τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού κατ’ εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα καταδεικνύουν πως  κατά τη διάρκεια των πέντε επίσημων παρεμβάσεών της τον περασμένο μήνα, η τράπεζα «έκαψε» συνολικά 7,3 δισ. δολάρια. Αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα ξόδεψε πολλά ακόμα δισσεκατομύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε αδήλωτες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών της Τουρκίας.

Οι επεμβάσεις ενισχύθηκαν μετά το πακέτο μέτρο έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα από τον Ερντογάν, το οποίο είχε ως στόχο να ενισχύσει την αποταμίευση και να στηρίξει τη λίρα. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος εκτινάχτηκε μετά την αποκάλυψη των σχεδίων του Ερντογάν, σκαρφαλώνοντας από το χαμηλό των 18,36 λιρών έναντι του δολαρίου  σε περίπου 11 λίρες το δολάριο στις 23 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, έκτοτε έχει αποδυναμωθεί σχεδόν στις 14 λίρες το δολάριο.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είχαν «πέσει σημαντικά» τον τελευταίο μήνα του 2021, υποχωρώντας κατά περίπου 15 δισ. δολάρια σε 111 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τα στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι «μεγάλες παρεμβάσεις (σε ξένο νόμισμα) μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουν τη λίρα» την περίοδο της ανακοίνωσης των μέτρων από τον Ερντογάν. Ανέφερε επίσης ότι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, εξαιρουμένων των χρημάτων που δανείστηκαν από τουρκικές τράπεζες και από άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, διαμορφώθηκαν στα – 66 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Οι αυξήσεις στις τιμές «πνίγουν» τους Τούρκους

Τουρκία: Υποχρεωτικά σε λίρες το 25% των εσόδων από τις εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News