Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 15:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αεροπορικές θέλουν να μειώσουν τις πτήσεις – φαντάσματα

Οι αεροπορικές θέλουν να μειώσουν τις πτήσεις – φαντάσματα

Αλλαγές στην πολιτική των αεροπορικών δρομολογίων επιζητούν από τις Βρυξέλλες οι αερομεταφορείς, σε μια προσπάθεια μείωσης του αριθμού των πτήσεων – φαντάσματα. 

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς, μια πτήση θα πρέπει να εκτελεστεί κανονικά, ακόμη και αν δεν έχει ούτε έναν επιβάτη, προκειμένου η εταιρεία να διατηρήσει τα slots (άδειες χρήσης) και την επόμενη χρονιά.. 

Αυτή την στιγμή, ως εκ τούτου, οι αεροπορικές πρέπει να εκτελούν τουλάχιστον το 50% των πτήσεων σε κάθε slot, αλλά με τις κρατήσεις να έχουν βουλιάξει, ως απόρροια της μετάλλαξης Όμικρον, ζητούν από την Ε.Ε. να υπάρξει ευελιξία. 

Η γερμανική Lufthansa, για παράδειγμα, έχει προειδοποιήσει ότι 18.000 πτήσεις, ή αλλιώς το 5% με 6% των δρομολογίων του φετινού χειμώνα, είναι «αχρείαστες», καθώς είναι αδύνατο με ελάχιστους επιβάτες να καταστούν κερδοφόρες. 

Γι’ αυτό τον λόγο, ανακοίνωσε την απόσυρση 33.000 προγραμματισμένων πτήσεων για τις επόμενες εβδομάδες. Ιδανικά θα ήθελε να προβεί σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό περικοπών. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται λόγω της υποχρέωσης του 50%. 

Στις αρχές της πανδημίας, αυτό το όριο κυμαινόταν στο 80% των πτήσεων. Τον Φεβρουάριο του 2021, αποφασίστηκε η μείωσή του στο 50%. 

Και σήμερα, οι Βρυξέλλες τελούν υπό πίεση, προκειμένου να προβούν σε νέα πίεση. 

Στο πλευρό των αεροπορικών εταιρειών φαίνεται ότι βρίσκονται και ορισμένες κυβερνήσεις, με τον υπουργό Μεταφορών του Βελγίου να ζητάει από τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. τη μείωση του επίμαχου ποσοστού.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους θερινούς μήνες, το σχετικό ποσοστό έχει οριστεί στο 64% λόγω της κατά παράδοσης αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης από πλευράς καταναλωτών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronews

Διαβάστε επίσης:

Οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες για το 2022

Airbus: Στην κορυφή για το 2021 παρά τις δυσκολίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News