Business & Finance Πέμπτη 6/01/2022, 19:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΥ: Πλήγμα στην ανάκαμψη η ανισότητα στον εμβολιασμό

ΠΟΥ: Πλήγμα στην ανάκαμψη η ανισότητα στον εμβολιασμό

Η άνιση διοχέτευση των εμβολίων στον κόσμο υπονομεύει την ανάκαψη της διεθνούς οικονομίας, προειδοποίησε σήμερα ο ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Ghebreyesus, τόνισε στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ότι «η άνιση διανομή των εμβολίων σκοτώνει ανθρώπους και θέσεις εργασίας και υπονομεύει μία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη». 

Ο ίδιος εξήγησε πως η αδυναμία των ηγετών παγκοσμίως να συνεργαστούν για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε φτωχές χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας ήταν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του 2021.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε πολλές περιοχές του πλανήτη συνέβαλε σε τεράστιο βαθμό στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων όπως η Δέλτα και η Όμικρον, τόνισε ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι η Δέλτα εντοπίστηκε στην Ινδία στο τέλος του 2020 και η μετάλλαξη Όμικρον στην νότια Αφρική τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται πως στόχος του ΠΟΥ ήταν να εμβολιαστεί το 40% σε κάθε χώρα του πλανήτη μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, 92 χώρες δεν το κατάφεραν, παρότι διοχετεύθηκαν παγκοσμίως 2 δις. δόσεις εμβολίων, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Για φέτος, ο στόχος ανέρχεται στο 70% μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους θα επεκτείνουν αυτή την αποφασιστικότητα για να διασφαλίσουν ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι ασφαλής και προστατευμένος. Και αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να συμβεί αυτό», τόνισε ο Ghebreyesus.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ποιες χώρες θα έχουν εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού έως τα μέσα του 2022

ΠΟΥ: «Καλά νέα» με επιφυλάξεις για την Όμικρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News