Business & Finance Πέμπτη 6/01/2022, 08:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πυρηνικό καύσιμο που «πληρώνει» την κρίση στο Καζακστάν

Η χώρα ελέγχει το 40% της παγκόσμιας αγοράς

Το πυρηνικό καύσιμο που «πληρώνει» την κρίση στο Καζακστάν

Στο χάος έχει βυθιστεί το Καζακστάν, μετά τις βίαιες και πολυτάραχες διαδηλώσεις, με αφορμή την ενεργειακή κρίση που βιώνει η ασιατική χώρα. 

Μία από τις άμεσες επιπτώσεις, μάλιστα, αντικατοπτρίζεται ήδη στην τιμή του ουρανίου, η οποία μέσα σε λίγες ώρες εκτοξεύθηκε κατά 8% και έφθασε στα 45,25 δολάρια ανά ουγγιά. 

Κι αυτό, διότι το Καζακστάν ελέγχει το 40% της ποσότητας που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά. 

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αναταραχές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγή και κατ’ επέκταση προβλήματα στην επάρκεια διεθνώς, δεδομένης και της υψηλής εξάρτησης από τα αποθέματα της χώρας. 

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, η μετοχή της Kazatomprom, η οποία εξορύσσει ακατέργαστο ουράνιο, υποχώρησε την Τετάρτη κατά σχεδόν 9% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου είναι εισηγμένη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ουράνιο χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή ειδικών τύπων γυαλιού, ενώ παράλληλα χρησιμεύει και ως πυρηνικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, χρησιμοποιείται και για την κατασκευή όπλων. 

Στο μεταξύ, ο ενεργειακό όμιλος Chevron, ο οποίος κατέχει το 50% της πετρελαϊκής κοινοπραξίας Tengizchevroil, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή αργού δεν έχει επηρεαστεί και συνεχίζεται απρόσκοπτα, παρά τις κινητοποιήσεις, οι οποίες έχουν παραλύσει τη χώρα. 

Η κρίση του υγραερίου 

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, μετά την αύξηση της τιμής του υγραερίου, στην πόλη Ζαναοζέν, στο δυτικό Καζακστάν. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Ακτάου, στις όχθες της Κασπίας και στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα. 

Η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς επιτυχία, ανακοινώνοντας τη μείωση της τιμής του υγραερίου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) το λίτρο, αντί για 120. 

Η αύξηση της τιμής χαρακτηρίστηκε ως άδικη από τους πολίτες, δεδομένου ότι το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι την Τετάρτη συνελήφθη ο διευθυντής μιας μονάδας υγραερίου και ένας άλλος αξιωματούχος στην περιφέρει Μανγκιστάου. Αμφότεροι κατηγορούνται ότι «αύξησαν την τιμή του αερίου χωρίς λόγο», γεγονός που «υποκίνησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα». 

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, που στο παρελθόν έβλεπε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, είδε το τένγκε να υποτιμάται αισθητά και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία. 

Η περιοχή Μανγκιστάου εξαρτάται από το υγραέριο, το οποίο είναι βασικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα και κάθε αύξηση της τιμής του συμπαρασύρει και τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας της Covid-19. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ζητείται πόλη – εθελόντρια να «φιλοξενήσει» πυρηνικά απόβλητα

Αποδοτικότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες δια χειρός Γκέιτς και Μπάφετ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News