Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 19:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Κορυφαία δύναμη παγκοσμίως στις εξαγωγές LNG

ΗΠΑ: Κορυφαία δύναμη παγκοσμίως στις εξαγωγές LNG

Οι ΗΠΑ κατέκτησαν την κορυφαία θέση όσον αφορά τις εξαγωγές LNG ιδίως λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, καθώς και εξαιτίας των ελλείψεων που παραουσιάστηκαν στην Κίνα. Συγκεκριμένα, για το μήνα Δεκέμβριο οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 7 εκατ. τόνους LNG, σύμφωνα με στοιχεία της ICIS LNG Edge, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις εξαγωγές από το Κατάρ και την Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα φορτίο με αμερικανικό LNG εξήχθη μόλις το 2016 και μέσα σε έξι περίπου χρόνια η χώρα κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή. Η εκρηκτική άνοδος των εξαγωγών οφείλεται στην ενίσχυση της παραγωγής από τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Η μέθοδος ναι μεν κατέστησε τις ΗΠΑ κορυφαία δύναμη στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις λόγω της περιβαλλοντικής της επιβάρυνσης.

Εκτός από τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ αναμένεται να είναι κορυφαία εξαγωγική δύναμη ενέργειας για ολόκληρο το 2022, σύμφωνα με προβλέψεις από το ICIS, καθώς και από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας. Η ζήτηση προβλέπεται πως θα παραμείνει υψηλή στην Ευρώπη και φέτος, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται εν μέσω εντάσεων με την γειτονική Ουκρανία.

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξέφθηκαν σε ιστορικό υψηλό στα τέλη Δεκέμβρη λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σχετικά με τη βοήθεια από τη Ρωσία. Επίσης, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το στρατηγικό ρόλο του Nord Stream 2. Γενικά, η Ε.Ε. λαμβάνει περίπου το 40% των εισαγωγών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ένα μεγάλο μέρος του οποίου περνά μέσω της Ουκρανίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Eνέργεια: «Ανάσα» χάρη στον καλό καιρό – Υποχωρούν οι τιμές του ρεύματος

Ενεργειακή κρίση: Χείρα βοηθείας από ΗΠΑ – Αυξάνονται τα φορτία LNG

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News