Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χώρα που βάζει κατώτατο πλαφόν στην τιμή του αλκοόλ

Η χώρα που βάζει κατώτατο πλαφόν στην τιμή του αλκοόλ

Την επιβολή κατώτατου πλαφόν στην τιμή πώλησης αλκοόλ ανακοίνωσε η Ιρλανδία, σε μια προσπάθεια μείωσης των επιπέδων αλκοολισμού στη χώρα. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση όρισε ως ελάχιστη τιμή τα 0,10 ευρώ ανά γραμμάριο αλκοόλ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα μπουκάλι κρασί με αλκοόλ 12,5% θα πρέπει να πωλείται τουλάχιστον 7,40 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, ένα κουτάκι μπύρας με αλκοόλ 4,3% θα κοστίζει στον καταναλωτή τουλάχιστον 1,7 ευρώ, ενώ τα περισσότερα ποτά, τα οποία έχουν αλκοόλ 40%, θα διατίθενται τουλάχιστον έναντι 20,7 ευρώ. 

Οι παραπάνω τιμές αφορούν τις κάβες, τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα σημεία λιανικής πώλησης, αλλά όχι τα μπαρ, τα κλαμπ και τα εστιατόρια. 

«Αυτό το μέτρο σχεδιάστηκε για να μειώσει τις αρρώστιες και τους θανάτους από την κατανάλωση αλκοόλ, όπως και για να περιορίσει την πίεση στο σύστημα υγείας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας,  Stephen Donnelly, ο οποίος εμπνεύστηκε το μέτρο από τη Σκωτία. 

Οι ανακοινώσεις, πέραν των θετικών αντιδράσεων, προκάλεσαν και ορισμένη «μουρμούρα», καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι νέες τιμές θα «αναγκάσουν» πολλούς να ταξιδεύουν στη γειτονική Βόρεια Ιρλανδία (μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου), προκειμένου να προμηθεύονται αλκοόλ. 

«Δεν είμαστε εναντίον του μέτρου, αλλά χρειάζεται να γίνει το ίδιο και στη Βόρεια Ιρλανδία. Χωρίς αυτό, οι Ιρλανδοί θα πηγαίνουν στη Βόρεια Ιρλανδία να αγοράζουν φθηνό αλκοόλ και τα προβλήματα υγείας θα παραμένουν» δήλωσε ο  Stephen Donnelly, ένας εκ των εκπροσώπων του κλάδου εμπορίας ποτών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πόσοι Έλληνες τρώνε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα – Η σύγκριση με τους Ευρωπαίους

Crémant: Ένα ποτό που συναγωνίζεται τη σαμπάνια

Πίνετε τον καφέ σας σκέτο; Τότε είστε γενετικά τυχεροί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News