Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 08:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: «Εξαπολύει» ρευστότητα πριν την έλευση του νέου κινεζικού έτους

Κίνα: «Εξαπολύει» ρευστότητα πριν την έλευση του νέου κινεζικού έτους

Αποφασισμένη να «αναπληρώσει εγκαίρως» πιθανή έλλειψη ρευστότητας είναι η κυβέρνηση της Κίνας, ενόψει των διακοπών για το Σεληνιακό Νέο Έτος, όπως αναφέρει η κινεζική κρατική εφημερίδα China Securities Journal.

Στο πλαίσιο αυτό η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) πιθανότατα θα εκχύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της αυξανόμενης ζήτησης για μετρητά κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας για το νέο έτος η οποία φέτος ξεκινά από τις 31 Ιανουαρίο, τόσο από τις εταιρείες όσο και από τα νοικοκυριά., υ.

«Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρούν βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τη ρευστότητα σε αφθονία και είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, όπως τα reverse repos και τη μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση δανεισμού (MLF) για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και να κυλήσουν ομαλά οι διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους», αναφέρει η εφημερίδα.

Αν και οι αγορές έχουν προεξοφλήσει σχετικά με τη μεγαλύτερη προσφορά ρευστότητας ενόψει της αργίας, πολλοί παράγοντες της αγοράς όπως και αναλυτές παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανειακών της δανείων (MLF).

Η Κίνα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) για πρώτη φορά σε 20 μήνες τον περασμένο Δεκέμβριο, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας, αν και παραμένει επιφυλακτική για τη χαλάρωση των συνθηκών που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων της ασιατικής χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News