Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 07:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

General Motors: Πώς το Ντιτρόιτ έχασε το «στέμμα» μετά από 90 χρόνια

General Motors: Πώς το Ντιτρόιτ έχασε το «στέμμα» μετά από 90 χρόνια

Τον τίτλο της πρώτης σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αμερική έχασε η General Motors, για πρώτη φορά έπειτα από 90 χρόνια. 

Η ιαπωνική Toyota κέρδισε την πρωτιά, καθώς πούλησε περισσότερα από 2,3 εκατ. αυτοκίνητα μέσα στο 2021, δηλαδή 10% περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Οι πωλήσεις της General Motors, Οι οποίες μειώθηκαν κατά 13%, επλήγησαν από τις σοβαρές ελλείψεις ημιαγωγών. 

Ο κολοσσός του Ντιτρόιτ ήταν το Νο1 της αμερικανικής αγοράς από το 1931 και υποσχέθηκε να ανακτήσει τον τίτλο. Η GM πούλησε 2,2 εκατ. αυτοκίνητα, έναντι 2,5 εκατ. το 2020. 

«Εάν ήμουν η Toyota δεν θα έτρεχα να κάνω ένα τατουάζ ‘είμαστε το Νο1’», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Τζιν Κέιν. 

Συνολικά, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στις ΗΠΑ το 2021 ήταν αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2020. Όμως, οι πωλήσεις παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, αφού τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δυσκολεύουν ιδιαιτέρως τις αυτοκινητοβιομηχανίες και οι ελλείψεις μεταφράζονται σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. 

Η Toyota επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες εταιρείες από τις ελλείψεις ημιαγωγών, λόγω της απόφασής της να  χτίσει αποθέματα, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Όμως και αυτή αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή της. 

Οι αμερικανικές Ford, General Motors και Chrysler ευθύνονταν κάποτε για το 90% των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, ενώ ακόμα και το 2008, όταν χρειάστηκε να διασωθούν από το αμερικανικό κράτος εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, κατείχαν μερίδιο αγοράς άνω του 50%. Έκτοτε, έχουν πέσει χαμηλότερα. 

Το Camry της Toyota είναι το πρώτο σε πωλήσεις επιβατικό αυτοκίνητο στις ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια και το Rav4 της ίδιας εταιρείας είναι πρώτο στα SUV την τελευταία 5ετία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News