Business & Finance Τρίτη 4/01/2022, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη επένδυση του «Σοφού της Όμαχα»

Η καλύτερη επένδυση του «Σοφού της Όμαχα»

Επρόκειτο για μία επένδυση «εκτός χαρακτήρα» για την Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, εκ του αποτελέσματος όμως προκύπτει ότι είναι η πιο αποδοτική. Ο λόγος για την επένδυση ύψους 36 δισ. δολαρίων στην Apple, η οποία χθες έγινε η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση των 3 τρισ. δολαρίων.

Με το ράλι της μετοχής της Apple, το μερίδιο 5% της Berkshire Hathaway έχει πλέον αξία τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην Apple το 2016 και ενίσχυσε τη συμμετοχή της στο 5% μέχρι τα μέσα του 2018.

«Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για τις πιο ισχυρές επενδύσεις που έχει κάνει η Berkshire Hathaway την τελευταία δεκαετία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο  αναλυτής James Shanahan.

Εκτός της τιμής της μετοχής, η επένδυση της Berkshire Hathaway απέδωσε και λόγω των γενναιόδωρων μερισμάτων, τα οποία υπολογίζεται πως άγγιξαν κατά μέσον όρο τα 775 εκατ. δολάρια ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γνωστός ως «Σοφός της Όμαχα» Γουόρεν Μπάφετ αποφεύγει τις επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες, που προσελκύουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι επενδυτικοί του σύμβουλοι φαίνεται πως κατάφεραν να του αλλάξουν γνώμη.

Σύμφωνα με στοιχεία του InsdierScore.com, το μερίδιο στην Apple αποτελεί τουλάχιστον το 40% του χαρτοφυλακίου σε μετοχές της Berkshire Hathaway, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάφετ έχει δηλώσει πως η Apple είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα της Berkshire, μετά τα ασφαλιστικά και τα συμφέροντά της στους σιδηροδρόμους. Παλαιότερα, ο Μπάφετ είχε δηλώσει ότι το iPhone είναι ένα «κολλώδες» προϊόν, το οποίο κρατάει τον κόσμο μέσα στο οικοσύστημα της εταιρείας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Apple: Η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που αγγίζει τα 3 τρισ. δολάρια

Γουόρεν Μπάφετ: Το Νο1 λάθος που κάνουν οι γονείς όταν μαθαίνουν τα χρήματα στα παιδιά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News