Business & Finance Κυριακή 2/01/2022, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Δρομολογεί φοροελαφρύνσεις ύψους άνω των 30 δισ.ευρώ

Γερμανία: Δρομολογεί φοροελαφρύνσεις ύψους άνω των 30 δισ.ευρώ

Σε φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 30 δισ.ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα προχωρήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild am Sonntag επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. 

«Θα ελαφρύνουμε τους πολίτες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με μείωση φόρων ύψους άνω των 30 δισ.ευρώ», είπε ο υπουργός στη γερμανική εφημερίδα. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2022 κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, ο Λίντνερ ανέφερε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 θα περιλαμβάνει τέτοιου είδους φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση του τέλους στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ο Λίντνερ, επικεφαλής των Ελευθέρων Δημοκρατών, κάλεσε επίσης τους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα υπουργεία να παρακολουθούν τις δαπάνες των υπουργείων τους. «Θα πρέπει να επιστρέψουμε στις υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές. Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στη νεότερη γενιά», είπε χαρακτηριστικά. Ενας τρόπος για να εξασφαλιστούν χρήματα είναι η ακύρωση της κατασκευής νέου τέρμιναλ στο αεροδρόμιο BERairport του Βερολίνου που επρόκειτο να κοστίσει περί τα 50 εκατ.ευρώ. 

Το υπουργείο εξετάζει επίσης φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης για να βοηθήσει και τους επιχειρηματίες να αντεπεξέλθουν στη συνεχιζόμενη πανδημία. 

Η πανδημία και το συνταξιοδοτικό οι βασικές ανησυχίες των Γερμανών

Οι Γερμανοί ζητούν από τη νέα κυβέρνησή τους να εστιάσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη διασφάλιση των συντάξεών τους για το 2022, με λιγότερα άτομα να δίδουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως έδειξε δημοσκόπηση πο διενεργήθηκε από την Insa για λογαριασμό της Bild am Sonntagnewspaper. 

To 61% από το δείγμα των 2.004 Γερμανών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί το πιο σημαντικό μέλημα για την κυβέρνηση, ενώ ακολουθεί το συνταξιοδοτικό θέμα. Οι Γερμανοί ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να διευθετήσει τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, να προσφέρει προσβάσιμη στέγη και να περιορίσει το κόστος ενέργειας. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έρχεται έκτη στη λίστα με τις προτεραιότητες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News