Business & Finance Πέμπτη 30/12/2021, 17:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη δεν έχει πληρώσει ποτέ περισσότερο για το ρεύμα

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασαν οι τιμές το 2021. Τι μέλλει γενέσθαι.

Η Ευρώπη δεν έχει πληρώσει ποτέ περισσότερο για το ρεύμα

Κάθε ρεκόρ έσπασαν φέτος οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, με το κόστος να έχει αυξηθεί βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον κατά 200% στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Αντίστοιχα, στις χώρες της Σκανδιναβίας, όπου τα αποθέματα σε υδροηλεκτρική ενέργεια συνήθως συγκρατούν τις τιμές, το κόστος αυξήθηκε κατά 470% σε ετήσια βάση.

Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να «φουσκώσει» τους λογαριασμούς καταναλωτών και βιομηχανιών και τους πρώτους μήνες του 2022. Μεταλλουργοί στη Γαλλία και την Ισπανία υποχρεώθηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους, ενώ ορισμένοι παραγωγοί λιπασμάτων διέκοψαν εντελώς τις δραστηριότητές τους.

Τι μέλλει γενέσθαι

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο στοιχείο για αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης. Παρότι το έτος έρχεται στο τέλος του με ήπιες θερμοκρασίες, τα νοικοκυριά αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπα με φουσκωμένους λογαριασμούς. Οι βιομηχανίες θα δουν επίσης ακόμη μικρότερη προσφορά ενέργειας στην αγορά, αφού περίπου το 30% των γαλλικών πυρηνικών υποδομών θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, οι τιμές ρεύματος στη Γερμανία άγγιξαν κατά μέσον όρο στη Γερμανία τις 96,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος. Στη Γαλλία το ποσό ανήλθε στα 109,17 ευρώ, στην Ισπανία τα 111,93 ευρώ, στη Βρετανία στα 117,82 ευρώ και στις σκανδιναβικές χώρες στα 62,31 ευρώ.

Η ενεργειακή κρίση οφείλεται εν μέρει στις ελλείψεις φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο την περίοδο όπου οι οικονομίες επανεκκινούσαν μετά τα lockdown. Επίσης, φέτος η παραγωγή των ανεμογγενητριών ήταν χαμηλότερη από το συνηθισμένο επίπεδο, ενώ παράλληλα η απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια υποχρέωσε τις ενεργειακές επιχειρήσεις της Ευρώπης να επανέλθουν στα ορυκτά καύσιμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς τα «καθαρότερα» αεροπορικά καύσιμα «βρομίζουν» το περιβάλλον

Πούτιν: Ανάσα στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης ο Nord Stream 2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News